Ενημέρωση με ένα κλικ

Τραμπ κατηγορεί την Ονδούρα για χειραγώγηση εκλογών, απειλεί με ακριβές συνέπειες

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει στην προεδρική αναμέτρηση, κατηγορώντας τις αρχές για αλλοίωση του αποτελέσματος υπέρ αντιπάλου του υποψηφίου που στηρίζει.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των εκλογικών αρχών της Ονδούρας, κατηγορώντας τες για απόπειρα χειραγώγησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος που υποστηρίζει, ο επιχειρηματίας Νάσρι Ασφούρα, βρίσκεται σε στήθος με στήθος αναμέτρηση με τον έτερο δεξιό υποψήφιο, Σαλβαδόρ Νασράλα, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

«Φαίνεται σαν η Ονδούρα να προσπαθεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Αν το κάνουν, θα πληρώσουν πολύ ακριβά!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Η μάχη ψήφο προς ψήφο μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, του 67χρονου Νάσρι Ασφούρα, πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, και του 72χρονου τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, αναδεικνύει μια οριακή διαφορά μόλις 515 ψήφων, σύμφωνα με την πρόεδρο του κεντρικού εκλογικού συμβουλίου (CNE). Λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο σφάλματος, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «τεχνική ισοπαλία». Η κ. Άνα Πάολα Χολ ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση και υπομονή, καθώς η ολοκλήρωση της χειρωνακτικής καταμέτρησης ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ο Ασφούρα, υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος (PN), δήλωσε από το αρχηγείο της εκστρατείας του ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους». Αντιθέτως, ο Νασράλα, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος (PL), επικαλούμενος δικά του στοιχεία, ισχυρίζεται ότι προηγείται με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Και οι δύο υποψήφιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τον φόβο της αριστεράς, παρουσιάζοντας τον κίνδυνο μετατροπής της Ονδούρας σε μια νέα Βενεζουέλα. Η υποψήφια της κυβερνώσας παράταξης της αριστεράς LIBRE, η δικηγόρος Ρίξι Μονκάδα, 60 ετών, εμφανίζεται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, να βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ονδούρα σημαδεύτηκε από την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια ανοιχτά επεμβατική στάση στην περιοχή, συνδέοντας την αμερικανική βοήθεια με τις προσωπικές του προτιμήσεις προς τους ηγέτες. Για την Ονδούρα, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως «αν δεν κερδίσει τις εκλογές εκείνος (σ.σ. ο κ. Ασφούρα), οι ΗΠΑ δεν θα κατασπαταλήσουν τα χρήματά τους». Τόνισε επίσης την αδυναμία συνεργασίας του με τη Ρίξι Μονκάδα και τους «κομμουνιστές», καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Σαλβαδόρ Νασράλα. «Ο Τίτο (σ.σ. ο Ασφούρα) κι εγώ μπορούμε να συνεργαστούμε στον αγώνα εναντίον των ‘ναρκωκομμουνιστών’ και για να προσφέρουμε στον λαό της Ονδούρας τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε ο Τραμπ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com