Η Ρωσία επανέρχεται με απειλές κατά της Ελλάδας: Πυρηνικές εκτοξεύσεις και ενεργειακές σκιές
Η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, εκτοξεύει προειδοποιήσεις για «δέουσα αντίδραση» στην Αθήνα, ενώ στο βάθος διαφαίνονται οι ενεργειακές στρατηγικές και οι ιστορικές μνήμες του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, επανέλαβε την απειλή της κατά της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι θα απαντήσει κατάλληλα στις «εχθρικές κινήσεις» της Αθήνας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χρησιμοποίησε αιχμηρό προειδοποιητικό ύφος, εξαπολύοντας την απειλή «θα ακολουθήσει η δέουσα αντίδραση», υπαινισσόμενη αντιποίνων. Ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν άμεσα, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι «απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται».
Η Ζαχάροβα βρήκε αφορμή στην απόφαση της Ελλάδας να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει μαζί με την Ουκρανία θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αξίζει να σημειωθεί η σιωπή της Ρωσίας σε κρίσιμες φάσεις της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και η ανοχή της στα τουρκικά drones Bayraktar που προμήθευε η Τουρκία στους Ουκρανούς. Η Μόσχα, μέσω της Ζαχάροβα, είχε εκθέσει τη μεροληπτική της ευθυγράμμιση με την Τουρκία, όταν δεν αντέδρασε στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Ο φαρισαϊσμός της Ρωσίας, με την επίρριψη καταγγελιών για «αντιρωσική εκστρατεία» κατά της Ελλάδας, έχει ξεπεράσει τα όρια του παραλογισμού. Η Αθήνα κατηγορείται για αποστολή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, με τον ισχυρισμό ότι αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται για την εξόντωση Ελλήνων που ζουν στις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Μαριούπολη, Ντονμπάς, Ντονέτσκ. Ωστόσο, πρόκειται για ουκρανικά εδάφη στα οποία η Ρωσία εισέβαλε, καθιστώντας σαφή την προπαγανδιστική αντιστροφή της πραγματικότητας από το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Ο εκφοβισμός της Μόσχας κατά της Αθήνας απηχεί τη βαθιά ενόχληση του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φαίνεται να μην ανέχεται χώρες που τάσσονται υπέρ της ουδετερότητας ή τουλάχιστον δεν συντάσσονται πρόθυμα με τις θέσεις του. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, επέλεξε να συντονιστεί με τους εταίρους και συμμάχους της, υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την Ουκρανία.
Επιπλέον, η Ρωσία φαίνεται να δυσκολεύεται με τον ρόλο της Ελλάδας στους σχεδιασμούς για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες λειτουργούν ως όργανα γεωπολιτικού ελέγχου, και όταν τα συμφέροντά τους θίγονται, η αντίδραση είναι σφοδρή, αποδεικνύοντας την ανικανότητα πίσω από τις λεκτικές απειλές.
Οι ελληνορωσικές σχέσεις, διαχρονικά πολύπλοκες, χαρακτηρίζονταν από μύθους και ρεαλισμό, με περιόδους μετριοπάθειας και όξυνσης. Ωστόσο, στο παρελθόν, οι σχέσεις αυτές κινδύνεψαν να καταστραφούν από έναν τρομοκρατικό ρωσικό παροξυσμό, μπροστά στον οποίο οι σημερινές απειλές της Ζαχάροβα φαντάζουν ασήμαντες.
Εξήντα πέντε χρόνια πριν, κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο Νικίτα Χρουστσόφ, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ, απειλούσε ανοιχτά την Ελλάδα με πυρηνικά αντίποινα. Σε επίσημο ταξίδι του στην Αλβανία, επισκέφθηκε σοβιετική ναυτική βάση και σε ομιλίες του, απηύθυνε προκλήσεις προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η εγκατάσταση πυραυλικών βάσεων του ΝΑΤΟ σε ελληνικό έδαφος θα οδηγούσε σε σοβιετικά πλήγματα. Αυτές οι δηλώσεις, που πετούσαν στα σκουπίδια την προηγούμενη ρητορική περί ειρηνικής συνύπαρξης, προκάλεσαν πολιτικό αναβρασμό στην Ελλάδα. Η Ουάσινγκτον, πάντως, εκτιμούσε ότι επρόκειτο για μπλόφα του Κρεμλίνου, με στόχο να σφυγμομετρήσει τις δυτικές αντιδράσεις και να παροτρύνει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.