Ενημέρωση με ένα κλικ

Η δικαιοσύνη στο στόχαστρο: Αγωνία και αγανάκτηση για την τραγωδία στο Μάτι

Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων εκφράζει την απογοήτευσή του για την πορεία των δικαστικών υποθέσεων, λίγο πριν από κρίσιμες ημερομηνίες στον Άρειο Πάγο.

Η αγωνία, η απογοήτευση και η αγανάκτηση κυριαρχούν στους κόλπους του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών, με αφορμή την αίτηση αναστολής ποινής που υπέβαλε ο καταδικασμένος σε πέντε έτη φυλάκιση για την τραγωδία στο Μάτι του Ιουλίου 2018. Ο Σύλλογος τονίζει ότι η φρικτή αυτή τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους και προκάλεσε ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους, δεν μπορεί να ξεχνιέται ούτε να αντιμετωπίζεται ως μια τυπική διαδικασία.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους, επισημαίνεται: «Εν αναμονή της συζήτησης στον Άρειο Πάγο, στις 28 Ιανουαρίου 2026, των αιτημάτων τριών εκ των τεσσάρων φυλακισθέντων και του κατηγορούμενου εμπρηστή, συζητείται σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2025, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η αίτηση αναστολής ποινής που κατέθεσε ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Εμείς, ως συγγενείς θανόντων και εγκαυματίες, έχουμε λάβει κλήσεις για να παραστούμε στον Άρειο Πάγο σε μια ακόμη βασανιστική διαδικασία, η οποία, όπως φοβόμαστε, δεν θα οδηγήσει στην απονομή δικαίου. Αντιθέτως, τα δικά μας αιτήματα για αναίρεση αθωωτικών αποφάσεων και επανεξέταση υποθέσεων κατηγορουμένων απορρίφθηκαν.»

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2025, ο κ. Καπάκης, τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για τη μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων σε περίοδο ειρήνης, η οποία σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2018. Παρά το βάρος των εκ του νόμου ευθυνών του, η καταδίκη αφορούσε μόνο το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε αρμοδίως τους φορείς και τους κατοίκους. Ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Καπάκης είχε την ευθύνη για μια σειρά από κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η πρόληψη και η διαχείριση κρίσεων, περιλαμβάνοντας την έλλειψη μέτρων πρόληψης και διαχείρισης συμβάντων, τον ανεπαρκή συντονισμό, τις καθυστερημένες ή ανεπαρκείς ειδοποιήσεις προς τους κατοίκους, καθώς και την αποτυχία λήψης μέτρων έγκαιρης προστασίας και εκκένωσης.

«Η δικαιοσύνη, προφανώς, έκρινε ότι καλώς έπραξε, εφόσον τον καταδίκασε μόνο για ένα από τα πολλά παραπτώματα», σχολιάζει ο Σύλλογος, διερωτώμενος: «Απορούμε ακόμη γιατί το ποσοστό εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς το δικαιϊκό σύστημα για την απονομή δικαιοσύνης είναι χαμηλό;»

Ο Σύλλογος παραθέτει επίσης δήλωση του κ. Καπάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στις 7 Ιουνίου 2018, όπου είχε χαρακτηρίσει τον ελληνικό δασοπυροσβεστικό μηχανισμό «εξαιρετικό», δηλώνοντας: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες διαθέτουν… Με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή, εξαιρετικό σας λέω, εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και στα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου που ξέρουμε ποιες είναι οι επικίνδυνες ώρες».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com