Ενημέρωση με ένα κλικ

Ελλάδα στην κορυφή της ΕΕ: Σημαντικές επιδόσεις στην παραγωγή γαλακτοκομικών

Η χώρα μας καταγράφει αξιόλογη θέση στην παραγωγή νωπού γάλακτος και παράγωγων προϊόντων, όπως τυριά και γιαούρτι, ενισχύοντας την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτες επιδόσεις στην παραγωγή νωπού γάλακτος το 2024, εντάσσοντάς την στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Το παραγόμενο νωπό γάλα αξιοποιήθηκε για την παραγωγή μιας ευρύτατης γκάμας γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως φρέσκο παστεριωμένο γάλα για άμεση κατανάλωση, καθώς και για την παρασκευή τυριών, βουτύρου και γιαουρτιού.

Συγκεκριμένα, από τους 353.15 χιλιάδες τόνους νωπού γάλακτος που παρήχθησαν, 293.47 χιλιάδες τόνοι μετατράπηκαν σε γιαούρτι, 255.7 χιλιάδες τόνοι σε τυρί, ενώ 353.15 χιλιάδες τόνοι διατέθηκαν ως φρέσκο παστεριωμένο γάλα για κατανάλωση. Η παραγωγή βουτύρου ανήλθε μόλις σε 2.56 χιλιάδες τόνους.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 8η θέση στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ ως προς τις ποσότητες γάλακτος που μετατρέπονται σε γιαούρτι και την 9η θέση στην παραγωγή τυριών.

Συνολικά, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 161,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2024, σημειώνοντας αύξηση 900.000 τόνων σε σχέση με το 2023 και αύξηση 12,1 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το 2014. Η αυξητική αυτή τάση επιβεβαιώνει τη σταθερή άνοδο της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του 2024, δηλαδή 150,8 εκατομμύρια τόνοι νωπού γάλακτος, παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πλειοψηφία του νωπού γάλακτος κατευθύνεται στην παραγωγή τυριών και βουτύρου. Ειδικότερα, 59,9 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 17 εκατομμύρια τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Επιπλέον, 44,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου και άλλων «κίτρινων προϊόντων», παράγοντας παράλληλα 41,5 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος ως παραπροϊόν.

Η Γερμανία αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος παραγωγός πόσιμου γάλακτος στην ΕΕ, καλύπτοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Επιπλέον, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όξινα προϊόντα γάλακτος (27,1%), βούτυρο (20,6%) και τυρί (22,5%). Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή πόσιμου γάλακτος με 15,2%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 12,7%. Στην παραγωγή όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων, η Ολλανδία ήταν δεύτερη (16,8%) και η Πολωνία τρίτη (10,4%). Η Γαλλία βρέθηκε στη δεύτερη θέση στην παραγωγή βουτύρου (17,2%) και τυριού (17,8%), ενώ η Ιρλανδία κατέλαβε την τρίτη θέση στην παραγωγή βουτύρου με ποσοστό 14,8%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com