Ενημέρωση με ένα κλικ

Συναγερμός για θανάτους Παλαιστινίων υπό κράτηση στο Ισραήλ

ΜΚΟ αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για βασανιστήρια και παραμέληση, καλώντας σε διεθνή έρευνα.

Μια ανησυχητική έκθεση από την ισραηλινή οργάνωση Physicians for Human Rights Israel (PHRI) αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 98 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους υπό κράτηση από τις αρχές του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023. Η οργάνωση καταγγέλλει περιστατικά ακραίας κακομεταχείρισης, βασανιστηρίων και σοβαρής παραμέλησης της υγείας, καλώντας σε άμεση διεθνή έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, με τίτλο “Θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους υπό κράτηση”, 46 από τους θανόντες εντοπίστηκαν σε εγκαταστάσεις της υπηρεσίας φυλακών του Ισραήλ, ενώ άλλοι 52, όλοι από τη Γάζα, πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τον ισραηλινό στρατό. Η PHRI επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στις 10 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας τον απολογισμό ως άνευ προηγουμένου και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι υψηλότερος.

Τα αρχικά ευρήματα από νεκροψίες-νεκροτομές και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η PHRI κάνουν λόγο για συστηματική ακραία κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων στο κεφάλι, εσωτερικών αιμορραγιών, σπασμένων πλευρών, σοβαρού του υποσιτισμού και άρνησης ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας, η οποία θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές.

Ανταποκρινόμενος στις καταγγελίες, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι κρατήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το ισραηλινό και διεθνές δίκαιο, παραδεχόμενος ωστόσο την καταγραφή θανάτων ασθενών, κάποιων εκ των οποίων οφείλονταν σε προϋπάρχουσες παθήσεις ή τραυματισμούς. Τόνισε ότι κάθε τέτοια υπόθεση ερευνάται από τη στρατιωτική αστυνομία.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία φυλακών δήλωσε ότι υπάρχει νομική επίβλεψη, η προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων είναι εγγυημένη και ότι διενεργείται έρευνα για κάθε θάνατο υπό κράτηση. Διέψευσε τις κατηγορίες για κακομεταχείριση και ανέφερε άγνοια για τα συγκεκριμένα περιστατικά, επισημαίνοντας την πρόσφατη συνεργασία με την επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com