Ο τραχανάς στην κουζίνα: Ξινό, γλυκός ή χοντρό, ποια η διαφορά;
Φώτης Σεργουλόπουλος και Γωγώ Δελογιάννη αποκαλύπτουν τα μυστικά του αγαπημένου ζυμαρικού.
Στη χθεσινή εκπομπή “Πρωίαν σε είδον”, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Γωγώ Δελογιάννη έφεραν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τραχανά, ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά. Η συζήτηση, που άνθισε στη στήλη μαγειρικής, επικεντρώθηκε στην ποικιλία των ειδών τραχανά και στις απορίες που προκύπτουν από τις διαφορές τους.
Ο παρουσιαστής, Φώτης Σεργουλόπουλος, εξέφρασε την αμηχανία του αναφορικά με τις διακρίσεις του τραχανά, ρωτώντας την συνεργάτιδά του: “Τι τραχανά χρησιμοποιείς; Ξινό; Δεν τον ξέρω, ρε παιδί μου, δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω”. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι η κατανάλωσή του δεν είναι συχνή, λόγω των θερμίδων, και τον προτιμά “σε χοντρά κέφια”.
Επιπλέον, ο Φώτης Σεργουλόπουλος έδειξε να εκπλήσσεται από την εμφάνιση συγκεκριμένου τύπου τραχανά, περιγράφοντάς τον ως “σαν γροθίτσες” και ρωτώντας αν πρόκειται για κάποια διαφορετική παραλλαγή. Η Γωγώ Δελογιάννη έσπευσε να τον διαφωτίσει, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο ξινόχοντρος, καταγόμενος από την Κρήτη.
Η συζήτηση κορυφώθηκε με την εμβάθυνση στις βασικές κατηγορίες του τραχανά, όπου η σεφ διευκρίνισε πως ο γλυκός και ο ξινός αποτελούν τις δύο κύριες διακρίσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περαιτέρω διαφορές πέραν της ονομασίας.