Ενημέρωση με ένα κλικ

Διάψευση από μάρτυρα: Η Neuropublic συνεργαζόταν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2006, όχι από το 2011

Αποκαλύψεις για τη διαχρονική εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Neuropublic και την εταιρεία Γαία Επιχειρείν, που ανατρέπουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Νέα δεδομένα στην υπόθεση των συμβάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψαν από τη σημερινή κατάθεση του Αντιπροέδρου της Cogniterra, Ιωάννη Κάτρη, η οποία αναμένεται να ανατρέψει το κυβερνητικό αφήγημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κάτρης διέψευσε το χρονικό σημείο έναρξης της συνεργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με την εταιρεία Neuropublic, τοποθετώντας την στο 2006 και όχι στο 2011, όπως είχε ισχυριστεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο μάρτυρας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, έκανε λόγο για μια διαχρονική εξάρτηση του Οργανισμού από τον τεχνικό σύμβουλο, τη Neuropublic, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη από το 2006. Η Γαία Επιχειρείν, σύμφωνα με την κατάθεση, λειτουργούσε επί χρόνια ως ενδιάμεσος φορέας συντονισμού των ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) και απέδιδε περίπου 7 ευρώ από κάθε αίτηση αγρότη στον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος ήταν και βασικός της μέτοχος. Από τα κέρδη ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ της Γαία, 5,5 εκατομμύρια κατευθύνονταν στη Neuropublic, γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες συνεταιρισμών και παραγωγών από το 2017 περί σχέσης αλληλεξάρτησης.

Ο κ. Κάτρης τόνισε ότι, παρά τις αλλαγές σε υπουργικό και διοικητικό επίπεδο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο παρέμενε σταθερή, ενώ και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού διατηρούσαν τις θέσεις τους για χρόνια. Η πλήρης εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον τεχνικό του σύμβουλο επισημάνθηκε ρητά, με τους παραγωγούς να αντιδρούν έντονα όταν η διοίκηση του Οργανισμού, το 2016, διέκοψε την πρόσβαση στο σύστημα για εννέα συνεταιρισμούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν τη Γαία. Οι παραγωγοί δικαιώθηκαν τόσο με ασφαλιστικά μέτρα όσο και στις δεκαέξι αγωγές που ακολούθησαν.

Ειδική μνεία έγινε στις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια απεξάρτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του κυβερνητικού νέφους (gov.gr). Οι αντιδράσεις αυτές, σύμφωνα με τον μάρτυρα, προήλθαν όχι μόνο από τα ΚΥΔ που έχαναν τις “αρμοδιότητές” τους, αλλά και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που ανήκαν στον τεχνικό σύμβουλο, φτάνοντας μάλιστα “μέχρι και τον Πρωθυπουργό”.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών, ο κ. Κάτρης διευκρίνισε ότι το 2022 οι πληρωμές έγιναν έγκαιρα (18 Οκτωβρίου), καθώς οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο. Φέτος, η διαδικασία άνοιξε καθυστερημένα, γεγονός που αποδίδεται αποκλειστικά σε καθυστερήσεις και λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η κοινοπραξία Neuropublic (65%) και Cognittera (35%) έχει παραδώσει όλα τα παραδοτέα του 2025 εγκαίρως, γεγονός που καθιστά αποκλειστική υπεύθυνη τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τρέχουσες καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι η Cognittera δεν διαθέτει κανένα ΚΥΔ, ενώ η Neuropublic ελέγχει περίπου 80 ΚΥΔ. Η κατάθεση αυτή ενισχύει τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία είχε επισημάνει τη δομική εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από ιδιωτικό πάροχο και πρακτικές που οδηγούσαν σε κίνδυνο αποτυχίας έγκαιρων και ορθών πληρωμών στους αγρότες.

Η κυβέρνηση καλείται πλέον να δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τίθεται το ερώτημα της ευθύνης για τις καθυστερήσεις πληρωμών που προκαλούν οικονομική ασφυξία και δυσφημούν τη χώρα, καθώς και για την σφοδρή αντίδραση που αντιμετώπισε κάθε προσπάθεια απεξάρτησης μέσω του gov.gr, το οποίο θεωρείται εγγύηση διαφάνειας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com