Αποχωρεί η Σάρα Βάγκενκνεχτ από την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε
Η επικεφαλής του BSW, που συνδυάζει στοιχεία ακροαριστεράς και ακροδεξιάς, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την επανεκλογή της, αλλά θα παραμείνει ενεργή.
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ιδρύτρια και μέχρι πρότινος συν-ηγέτιδα του κόμματος BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγετική θέση, λίγο μετά την οριακή αποτυχία του κόμματος να εισέλθει στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στις εκλογές του 2025. Η πολιτικός, με θητεία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας, δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματος που φέρει το όνομά της.
Παρόλα αυτά, η Βάγκενκνεχτ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει μια κεντρική φιγούρα του BSW, υποστηρίζοντας με αφοσίωση την πορεία και τις μελλοντικές προεκλογικές εκστρατείες. Η έτερη επικεφαλής, Αμιρά Μοχάμεντ Αλί, θα παραμείνει στη θέση της, ενώ ακούγεται το όνομα του ευρωβουλευτή Φάμπιο ντε Μάσι ως πιθανού διαδόχου. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο μετονομασίας του κόμματος, με στόχο την απομάκρυνσή του από το πρόσωπο της Βάγκενκνεχτ.
Το BSW, σύμφωνα με το Politico, χαρακτηρίζεται από έναν ιδιότυπο «αριστερό συντηρητισμό», συνδυάζοντας στοιχεία τόσο της ακροαριστερής όσο και της ακροδεξιάς πολιτικής σκηνής. Μετά τη δημιουργία του, το κόμμα κατέγραψε αξιοσημείωτη απήχηση, ιδιαίτερα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου κέρδισε έδρες σε δύο κρατίδια. Ωστόσο, η δυναμική του μειώθηκε σταδιακά, καθώς το Die Linke (Η Αριστερά), πρώην κόμμα της Βάγκενκνεχτ, παρουσίασε άνοδο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών του Φεβρουαρίου.
Τελικά, το BSW δεν κατάφερε να υπερβεί το απαιτούμενο 5% για την είσοδό του στην Μπούντεσταγκ, μένοντας λιγότερες από 10.000 ψήφους μακριά. Αν και έχει ζητηθεί επανακαταμέτρηση, οι πιθανότητες να ανατραπεί το αποτέλεσμα θεωρούνται ελάχιστες.