Αθώωση πέντε Ελληνοκυπρίων από παράνομο «στρατιωτικό δικαστήριο»
Το «δικαστήριο» στην κατεχόμενη Λευκωσία έκρινε ότι οι κατηγορίες για παραβίαση «στρατιωτικής περιοχής» δεν αποδείχθηκαν επαρκώς.
Αθωωτική υπήρξε η απόφαση του παράνομου «στρατιωτικού δικαστηρίου» στην κατεχόμενη Λευκωσία, για έναν Ελληνοκύπριο που κατηγορούνταν για παραβίαση «στρατιωτικής περιοχής» στις 19 Ιουλίου, καθώς και για τους τέσσερις συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συνέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, το «δικαστήριο» έκρινε ότι οι ισχυρισμοί εναντίον των πέντε Ελληνοκυπρίων δεν αποδείχθηκαν «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».
Αν δεν ασκηθεί έφεση, τρεις από τους πέντε αθωωθέντες μπορούν να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι υπόλοιποι δύο «κατηγορούνται» και για άλλη υπόθεση που εκδικάζεται από το λεγόμενο «επαρχιακό δικαστήριο» στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Οι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί στις 19 Ιουλίου 2025.
Ο δικηγόρος τους, Οντζέλ Πολιλί, δήλωσε ότι θα μεταβεί στην «αστυνομία» στο Τρίκωμο για να παραλάβει τις ταυτότητές τους. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η «κατηγορούσα αρχή» θα ασκήσει έφεση εντός της προθεσμίας των 14 ημερών.
Στην πολυσέλιδη απόφαση του «στρατιωτικού δικαστηρίου», η οποία αναγνώστηκε για περισσότερο από μία ώρα, τονίζεται ότι η «κατηγορούσα αρχή» απέτυχε να αποδείξει την ενοχή των «κατηγορουμένων» πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Ειδικότερα, το «δικαστήριο» έκρινε ότι δεν υπήρχε κανένα λογικό κίνητρο για τον πρώτο κατηγορούμενο να περάσει κρυφά από το οδόφραγμα των Στροβιλιών, καθώς ούτε του είχε απαγορευτεί η είσοδος, ούτε εκκρεμούσε εναντίον του κάποιο «ένταλμα». Αντιθέτως, τα αρχεία κατέδειξαν εκατοντάδες νόμιμες διελεύσεις τόσο του ίδιου όσο και των συγκατηγορουμένων του στο παρελθόν.
Το «δικαστήριο» επισήμανε επίσης σοβαρές ελλείψεις στην έρευνα, όπως η μη διενέργεια ελέγχου δακτυλικών αποτυπωμάτων στην ταυτότητα ενός Ελληνοκύπριου που κατηγορούνταν για παράνομη είσοδο. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι οι κάμερες στο σημείο διέλευσης ήταν εκτός λειτουργίας, γεγονός που ενίσχυσε την αμφιβολία. Ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος εισήλθε για συλλογή πληροφοριών απορρίφθηκε ως αβάσιμος.
Το «δικαστήριο» υπογράμμισε τις ευθύνες των «υπαλλήλων» στα σημεία διέλευσης, αναφέροντας ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά βάσει της εθνικότητας και ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τον έλεγχο, ακόμη και σε περιόδους αυξημένης κίνησης.
Τέλος, το «δικαστήριο» αποφάνθηκε ότι το οδόφραγμα των Στροβιλιών αποτελεί «στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη πρώτου βαθμού». Με την αθώωση του πρώτου κατηγορούμενου από την κύρια κατηγορία, αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις από την κατηγορία της συνέργειας. «Μπήκαν στο ‘δικαστήριο’ ως αθώοι, θα φύγουν ως αθώοι», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης.