Aκτιβίστριες πέταξαν μπογιά σε πίνακα του Κολόμβου στη Μαδρίτη
Καταγγέλλουν την αποικιοκρατία και ζητούν δικαιοσύνη
Share
Δύο ακτιβίστριες για το κλίμα προκάλεσαν επεισόδιο την Κυριακή στο Ναυτικό Μουσείο της Μαδρίτης, όταν πέταξαν βιοδιασπώμενη κόκκινη μπογιά πάνω σε πίνακα 133 ετών που απεικονίζει τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Ο πίνακας, με τίτλο «Πρώτος Φόρος Τιμής στον Χριστόφορο Κολόμβο», έργο του Ισπανού ζωγράφου Χοσέ Γκαρνέλο, παρουσιάζει τη σκηνή της απόβασης του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο το 1492.
Την ώρα της επίθεσης, ένας φρουρός προσπάθησε να παρέμβει, αλλά γλίστρησε στο πάτωμα, ενώ οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν λίγο αργότερα από άλλους υπαλλήλους ασφαλείας και απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες για φθορά έργου τέχνης και εγκλήματα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου, οι συντηρητές κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να αποκαταστήσουν τον πίνακα, ο οποίος δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, εθνική εορτή στην Ισπανία. Σύμφωνα με το Futuro Vegetal, οι ακτιβίστριες διαμαρτύρονταν για τις συνέπειες του αποικιοκρατισμού.
Η οργάνωση κατήγγειλε, επίσης, ότι η αστυνομία δεν τους παρείχε vegan φαγητό.
Οι εορτασμοί στις 12 Οκτωβρίου συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Οι Ισπανοί ντύνονται με παραδοσιακά τοπικά ρούχα και διοργανώνουν γιορτές στους δρόμους, ωστόσο κάποιοι βλέπουν την ημέρα ως μία ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν.