Ενημέρωση με ένα κλικ

CNN: Προσωρινή ανακούφιση στην Ουκρανία, μέχρι την επόμενη κίνηση του Τραμπ

Αβέβαιη η τριμερής Τραμπ, Πούτιν, Ζελένσκι

Μήνες μετά την επεισοδιακή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένα κλίμα συλλογικής ανακούφισης επικράτησε στην Ουκρανία, καθώς τη Δευτέρα (18/8) αποτράπηκε μια νέα κρίση αντίστοιχη με εκείνη του Φεβρουαρίου, την οποία πολλοί Ουκρανοί βουλευτές φοβούνταν. Ο Ουκρανός βουλευτής Γιάροσλαβ Ζελεζνιάκ, σε ανάρτησή του στο X, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έδειξε πως οι δύο ηγέτες απέφυγαν τη σύγκρουση, κάτι που εκλήφθηκε ως θετικό σημάδι: «Υπάρχει και κάτι καλό: δεν τσακώθηκαν», τόνισε. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ, επικρατούσε ανησυχία στην Ουκρανία εξαιτίας των αναρτήσεών του στα social media, όπου κατηγορούσε τον Ζελένσκι ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο «σχεδόν αμέσως, αν το ήθελε». Επιπλέον, η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα είχε εντείνει τις φοβίες για μια πιθανή “επανεκκίνηση” των σχέσεων των δύο ηγετών, γεγονός που έμοιαζε να απειλεί τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Ωστόσο, όταν ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο με χαμόγελο και θερμή χειραψία, οι φόβοι για ανοιχτή ρήξη έδειξαν να υποχωρούν. Όπως αναφέρει το CNN, οι δύο πλευρές κράτησαν μακριά κάθε οξεία ρητορική και η εικόνα συνεργασίας κυριάρχησε.

«Πώς μπορείς να διαπραγματευτείς για ειρήνη χωρίς εκεχειρία;»

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις και την εμφανή διάθεση συνεννόησης, το περιεχόμενο της συζήτησης παραμένει θολό, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα. Ο Ουκρανός βουλευτής Αλεξάντρ Μερέζκο υπογράμμισε ότι χωρίς κατάπαυση του πυρός οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς το μέτωπο αλλάζει συνεχώς: «Πώς μπορείς να διαπραγματευτείς για ειρήνη χωρίς μία εκεχειρία;», σημειώνει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας, με περισσότερα από 140 drones και τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που έπληξαν ουκρανικούς στόχους σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, δείχνει ότι η σύγκρουση μόνο λήξη δεν έχει. Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις διπλωματικές κινήσεις, η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του πολέμου. Ανάμεσα σε όλα αυτά, η εντύπωση που επικρατεί στη χώρα είναι ότι η Ουκρανία ίσως να πληρώνει το τίμημα της συνέχισης του πολέμου με την πρόταση να παραχωρηθούν μεγάλα τμήματα της επικράτειας. Όπως δήλωσε η Ουκρανή στρατιώτης και βετεράνος Μαρία Μπερλίνσκα: «Στην ουσία, μας προσφέρουν προσωρινή ειρήνη, αν παραδώσουμε τη γη μας».

CNN: Αβέβαιη η τριμερής Τραμπ, Πούτιν, Ζελένσκι

Η πιθανότητα ενός τριμερούς συνεδρίου με τον Τραμπ, τον Πούτιν και τον Ζελένσκι παραμένει αβέβαιη, και παρόλο που η συνάντηση φημολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ο φόβος ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αλλάξει ξανά την πολιτική του είναι διάχυτος. Η δημοσιογράφος Κριστίνα Μπέρδυνσκιχ αναφέρει: «Η πρόβλεψή μου είναι πως όλα θα πάνε καλά στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ, μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων, μεταξύ Ζελένσκι, Τραμπ και Ευρωπαίων. Και μετά ο Τραμπ θα καλέσει τον Πούτιν και όλα θα αλλάξουν ξανά εκατό φορές». Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ουκρανίας και η σταθερή ροή των αιματοχυσιών φαίνεται να υπερκαλύπτουν τις στιγμές ειρηνικής διπλωματίας που, αν και σημαντικές, δεν μπορούν να κρύψουν τις βαθιές πληγές του πολέμου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com