Νέα μελέτη εξετάζει πιθανές οφθαλμικές επιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό με Pfizer
Επιστημονική ανάλυση εφιστά την προσοχή σε άτομα με ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων.
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου mRNA της Pfizer και οφθαλμικών μεταβολών, με ιδιαίτερη έμφαση στον κερατοειδή χιτώνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων ή μεταμόσχευση κερατοειδούς,παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για φλεγμονώδεις επιπλοκές και βλάβες που ενδέχεται να επηρεάσουν την όραση.
Η μελέτη καταγράφει περιπτώσεις στις οποίες εμφανίστηκαν συμπτώματα όπως οίδημα, αποσυμπίεση κερατοειδούς και φυσαλιδώδης κερατοπάθεια, με πιθανότητα μακροχρόνιων συνεπειών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με χαμηλό αριθμό ενδοθηλιακών κυττάρων ή ιστορικό μεταμόσχευσης πρέπει να παρακολουθούνται προληπτικά από οφθαλμίατρο.
Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές δεν τάσσονται κατά του εμβολιασμού, αλλά τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μακροχρόνιες μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί αν οι μεταβολές αυτές είναι προσωρινές ή σταθερές.
Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιστημονικής παρακολούθησης, όπως είχε συμβεί και με άλλες σπάνιες επιπλοκές, από το εμβόλιο, μεταξύ των οποίων μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις