«Βροχή» καταγγελιών για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και «μαύρες» συναλλαγές
Οι πολίτες σαρώνουν αποδείξεις και υποβάλλουν ύποπτα στοιχεία για έλεγχο από τις αρχές.
Το «κάρφωμα» έχει πλέον γίνει καθημερινό φαινόμενο, με τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά να σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δέχεται καθημερινά πάνω από 200 καταγγελίες, ενώ το 2024 καταγράφηκαν συνολικά 74.944 αναφορές που αφορούσαν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, λαθρεμπόριο και διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η εφαρμογή Appodixi, η οποία έχει εγκατασταθεί από περισσότερους από 300.000 χρήστες. Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες σαρώνουν αποδείξεις και υποβάλλουν ύποπτα στοιχεία για έλεγχο από τις αρχές. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Το 2024 καταγγέλθηκαν 43.635 αποδείξεις για πειραγμένα στοιχεία ή για μη διαβίβαση στον φορολογικό μηχανισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση της εφαρμογής βοήθησε τις αρχές να εντοπίσουν επιχειρήσεις με «μαύρα» ταμεία και κρυφά έσοδα εκατομμυρίων. Οι καταγγελίες μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα.
Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί: 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις, 345 για λαθρεμπόριο και 3.450 για περιπτώσεις διαφθοράς. Κάθε αναφορά επεξεργάζεται μέσω ειδικών αυτοματοποιημένων συστημάτων ανάλυσης κινδύνου, που επιτρέπουν τον εντοπισμό των πιο κρίσιμων υποθέσεων σε χρόνο ρεκόρ. Οι επιχειρήσεις που πιάνονται να φοροδιαφεύγουν πληρώνουν ακριβά. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 10.000 ευρώ για μικρότερες εταιρείες και αγγίζουν τα 30.000 ευρώ για μεγαλύτερες επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία. Και μέσα σε όλα αυτά εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει τη χορήγηση χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή φέρνουν απτά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με αρμόδιους η καθυστέρηση οφείλεται στη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους καταγγέλλοντες για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαρροής της ταυτότητας τους. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις