Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν θέσει σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, σε σημείο που δημοφιλή τρόφιμα και αγαπημένα σε πολλούς, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Το Euronews Green μίλησε για τα τρόφιμα των χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κλιματικής εξαφάνισης..
Πρώτη αγαπημένη και πολύ δημοφιλής και από τα πιο διάσημα καρυκεύματα η μουστάρδα Ντιζόν στην Γαλλία, η οποία είχε τεράστια έλλειψη πριν από δυο χρόνια σε σημείο τα Γαλλικά σούπερ μάρκετ, να αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές της καθώς και να περιορίσουν τους πελάτες να αγοράζουν, από ένα βάζο ο καθένας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε σύντομα ξανά έλλειψη μουστάρδας..
Το γνωστό σε όλους μας ολλανδικό Gouda, είναι άλλο ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά, που οι ειδικοί προβλέπουν τον αφανισμό του .. στα επόμενα εκατό χρόνια, καθώς κινδυνεύει από τις πλημμύρες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Εδώ βέβαια θα υπάρξουν και αυτοί που θα πουν ποιος ζει ποιος πεθαίνει.. αλλά σίγουρα ξέρουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα..
Τα μύδια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι ένα ακόμα είδος που υπάρχουν μεγάλοι φόβοι να εξαφανιστούν καθώς οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτά που σκοτώνουν τα μύδια, με ορισμένους καλλιεργητές να λένε ότι καταστράφηκε το 100% του σπόρου για την επόμενη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συγκομιδή μυδιών το 2025 και τα ελληνικά ορεκτικά μύδια «σαγανάκι» θα είναι εκτός μενού στις ταβέρνες.
Οι λευκές τρούφες της Ιταλίας, που χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO το 2021 ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας, απειλούνται επίσης από την κλιματική αλλαγή, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη , η ξηρασία και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, έχουν μικρή κατά πολύ την συγκομιδή της.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν φέτος τα χωράφια πατάτας του Βελγίου, βάζουν σε κίνδυνο την διάσημη φλαμανδική πατάτα, με τη συγκομιδή να καθυστερεί πολύ και μόνο στο 50% των καλλιεργειών να έχει γίνει συγκομιδή.
Στην Ισπανία που είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ελαιολάδου, οι επίμονα χαμηλές βροχοπτώσεις το 2022 και το 2023, οι έντονες ξηρασίες οδήγησαν σε μείωση κατά 50 τοις εκατό της παραγωγής ισπανικού ελαιολάδου.
Το αγαπημένο σε πολλούς χούμους που η βάση του είναι τα ρεβύθια έχει μπει και αυτό στην λίστα των απειλούμενων τροφίμων, καθώς οι καλλιέργειες στην Τουρκία ήταν πολύ χαμηλότερες φέτος από πέρσι λόγω των κλιματικών συνθηκών.
Ο σολομός στην Νορβηγία είναι ένα ακόμα είδος που παλεύει με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας οδηγεί στην θνησιμότητα των ψαριών.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις
Get real time updates directly on you device, subscribe now.
Προηγούμενο άρθρο
Μπορεί επίσης να σας αρέσει