Ενημέρωση με ένα κλικ

Δίδυμοι Πύργοι: Σαν σήμερα η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

Σαν σήμερα τo 2001 έγινε το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία

Γύρω στις 8 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν προς τα γραφεία τους στη συνοικία της Γουόλ Στριτ στις ΗΠΑ, δύο αεροπλάνα πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, σκοτώνοντας 2.977 ανθρώπους και αλλάζοντας για πάντα την ιστορία του πλανήτη.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σειρά τεσσάρων συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

11/09/ 2001 Η Τρομακτική Απάτη – Τerrapapers
11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο—Το χρονικό των επιθέσεων  στους Δίδυμους Πύργους

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από 19 τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, οι περισσότεροι Σαουδάραβες, έχουν ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων της Βοστώνης, της Ουάσινγκτον (Ντάλες) και του Νιούαρκ. Ήταν οπλισμένοι με μικρά μαχαίρια και κοπίδια, που τότε επιτρέπονταν ακόμη να έχουν οι επιβάτες στην καμπίνα των αεροπλάνων.

Επιβιβάζονται σε τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που αναχωρούν από την Καλιφόρνια, με αποστολή να κάνουν αεροπειρατεία και να πλήξουν την καρδιά της πρώτης παγκόσμιας δύναμης.

Στις 8:46 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, αεροσκάφος με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ακολουθεί έκρηξη και το κτίριο, από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί δεν διστάζουν να πηδήσουν στο κενό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν…

Στο σημείο καταφθάνουν σωστικά συνεργεία, αστυνομία, πυροσβεστική και δημοσιογράφοι, και πριν καλά καλά γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί, στις 9:03 το πρωί εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο βλέπουν σε απευθείας μετάδοση ένα δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 64 άνθρωποι, να «πέφτει» στον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Στις 9:37, τρίτο αεροσκάφος «καρφώνεται» στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Οι αμερικανικές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και προχωρούν στην εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου, όλων των ομοσπονδιακών κτηρίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και εκείνων που στεγάζουν τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένα ακόμη αεροσκάφος, που επίσης είχε καταληφθεί από τρομοκράτες κατέπεσε περίπου 100χλμ ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια. Εικάζεται πως οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το αεροσκάφος για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο τα πλάνα τους ανατράπηκαν καθώς οι επιβάτες της πτήσης «εξεγέρθηκαν».

Κι ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις «παγωμένος», οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέουν διαδοχικά, με διαφορά λίγων λεπτών.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια τους, ενώ το Μανχάταν μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη, καλυμμένη από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης. Είχαν περάσει 102 λεπτά από την πρώτη επίθεση.

Στο σημείο που κάποτε υψώνονταν οι εμβληματικοί Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, πλέον είναι γνωστό ως Σημείο Μηδέν κι εκεί έχει δημιουργηθεί το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου κάθε χρόνο την συγκεκριμένη ημέρα συγγενείς των θυμάτων εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη τους.

Μόνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχασαν τη ζωή τους 2.753 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών 343 Πυροσβέστες, 23 Αστυνομικοί, 37 Λιμενικοί. Τα θύματα, σε ένα ποσοστό 75-80% ήταν άνδρες, ενώ η ηλικία τους ήταν από 2 έως 85 ετών.

Στο Πεντάγωνο σκοτώθηκαν 184 άνθρωποι, ενώ στην συντριβή του αεροσκάφους στην Πενσιλβάνια σκοτώθηκαν και οι 40 επιβαίνοντες.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει