Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΟΦ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά – 217 λείπουν από τα ράφια

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, ένα πρόβλημα που έχει γίνει πλέον κανονικότητα, καθώς 217 φάρμακα είναι σε έλλειψη, εκ των οποίων τα 41 είναι νοσοκομειακά, 7 σκιαγραφικά και 1 εμβόλιο.

Οι ελλείψεις είναι σχεδόν ίδιες σε ποσότητα με τους προηγούμενους μήνες. Τον Μάιο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 216 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών καθώς και σε 46 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ. Στον αμέσως προηγούμενο κατάλογο του Απριλίου περιλαμβάνονταν 234 σκευάσματα και 51 φάρμακα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που λειτουργεί μια καινοτόμο πλατφόρμα παρακολούθησης από το Υπουργείο Υγείας της διάθεσης μιας ομάδας φαρμάκων (περίπου 480). Πρόκειται για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά με δεδομένα των φαρμάκων από τις αρχές του 2024 και σε δεύτερο χρόνο με βάση το ΗΣΠΑΔΙΦ θα δημιουργηθεί ένα χρήσιμο application για τους πολίτες.

Το γεγονός ότι οι ελλείψεις παραμένουν σταθερές δεν είναι στοιχείο εφησυχασμού, καθώς στόχος δεν πρέπει να είναι να μην αυξηθούν αλλά να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και γρηγορότερα.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Ωστόσο, τον Ιανουάριο ο ΕΟΦ αποφάσισε τη άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σε 158 σκευάσματα, με πολλά εξ αυτών να είναι σε έλλειψη ήδη.

Οι φαρμακοποιοί ζητούσαν οριζόντια απαγόρευση για να λυθεί το πρόβλημα, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, ακόμα και η απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένα σκευάσματα ήταν μία ανάσα για τα φαρμακεία.

Δείτε εδώ όλη την λίστα:  ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει