Τον Μάρτιο του 2022 η απογραφή των αστέγων!
Τον Μάρτιο του 2022 προγραμματίζεται η εφαρμογή της απογραφής των αστέγων, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
Τον Μάρτιο του 2022 προγραμματίζεται η εφαρμογή της απογραφής των αστέγων, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασιλείου Κόκκαλη, με θέμα «Εξασφάλιση Στέγης για όλους – Συνταγματική Υποχρέωση Της Πολιτείας», η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αστεγίας, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των αστέγων με επιπλέον υπηρεσίες και ταυτόχρονη αύξηση τα προνοιακών επιδομάτων προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Εργαλείων και Ορισμός Διαδικασιών για την Καταγραφή των Αστέγων», πραγματοποιείται η απογραφή των αστέγων, η οποία θα εφαρμοστεί καθολικά, το αργότερο το Μάρτιο του 2022, και η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ των φορέων αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης με σκοπό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες παροχής υπηρεσιών.
Αναφερόμενη στην στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι:
-Αυξήσαμε κατά 15% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για όλους τους δικαιούχους.
-Διευρύναμε τους δικαιούχους του ΕΕΕ με την ένταξη αστέγων και κακοποιημένων γυναικών που διαμένουν σε φορείς φιλοξενίας.
-Αυξήσαμε κατά 34% το Επίδομα Στέγασης.
Εκτενή αναφορά έκανε η υφυπουργός στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», το οποίο θέσπισε ως μόνιμη κρατική παροχή, αλλά και στο πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου κοινωνικά και οικονομικά προσιτής κατοικίας». Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 1.570.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αξιοποίηση κατοικιών του κέντρου οι οποίες δεν κατοικούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κύριοι ωφελούμενοι θα είναι άτομα και οικογένειες που κινδυνεύουν ή βιώνουν έλλειψη στέγης.
Κλείνοντας την ομιλία της, η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Κανένας στο περιθώριο, κανένας πίσω. Οι άστεγοι, όπως και κάθε άλλος ευάλωτος συμπολίτης μας δεν αφήνονται στην τύχη τους. Η Πολιτεία μεριμνά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Την ίδια στιγμή, με όραμα και σχέδιο, προχωράμε στην υλοποίηση πολιτικών για την επιστροφή τους στην ενεργή κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης, προέβλεψε ότι με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που πέρασε η κυβέρνηση, «θα υπάρξει κόσμος που θα χάσει τα σπίτια του». Ρώτησε, μάλιστα, την υφυπουργό εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει το μοντέλο της κοινωνικής κατοικίας, αξιοποιώντας τόσο ακίνητα του Δημοσίου, όσο και τα «αγνώστου ιδιοκτήτου» ακίνητα από το Κτηματολόγιο.
Ζήτησε επίσης να μάθει εάν η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της αστεγίας (μέσα) από το Ταμείο Ανάκαμψης, και εάν το Εθνικό Σχέδιο για τη Φτώχεια προβλέπει σχετικές δράσεις.