Συνέδριο ΚΕΔΕ: Οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων
“Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για τη Νέα Δημοκρατία η διοικητική, οικονομική και πληθυσμιακή αποκέντρωση είναι θεμελιώδες συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου που οικοδομούμε μέρα με την ημέρα για την πατρίδα μας”, τόνισε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Είπε ότι “η συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και της Ν.Δ και δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη διαφορά αντίληψης που έχουμε με την Αριστερά για την Αυτοδιοίκηση” και συνέχισε: “Εμείς εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που την υπηρετούν και γι αυτό κάνουμε ότι είναι δυνατόν να διευκολύνουμε την καθημερινότητα τους, θέλουμε απερίσπαστοι να κάνουν τη δουλειά τους”.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης είπε ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “πετυχημένο”.
Ζήτησε την κατάργηση του ποσοστού 43% για την εκλογή των δημάρχων και πρότεινε την επαναφορά του 50%.
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι “καταλαβαίνει” τα προβλήματα από το προηγούμενο σύστημα εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά χαρακτήρισε “υπερπλειοψηφικό” και “υπερσυγκεντρωτικό”, τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, διότι, όπως είπε, “ακυρώνει κάθε απόπειρα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και αυτό το σύστημα δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη”.
Μίλησε για “μια πρωτόγνωρη θεσμική και οικονομική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης”, για το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, είπε ότι “καρκινοβατεί” και τόνισε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να γίνει το συνέδριο της ΚΕΔΕ “η αρχή μιας σαφούς διεκδικητικής πορείας της Αυτοδιοίκησης απέναντι στο συγκεντρωτικό κράτος”.
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι χρειάζεται: Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, αναβάθμιση της θεσμικής υπόστασης των Δήμων, επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και απλοποίησης, ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, «Τρίτσης», ΠΔΕ), να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.
Πρότεινε: Τον τερματισμό της διαρκούς μεταφοράς αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα στα- οριζόμενα από το δήμαρχο- εκτελεστικά όργανα, τον περιορισμό της δυνατότητας για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημιουργίας παράλληλων μηχανισμών εκτός Δήμων, τη μη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δικτύων (ηλεκτρισμός, νερό, φυσικό αέριο) και την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο όσων ιδιωτικοποιηθούν, την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των αδύναμων από το κύμα ακρίβειας.
Η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ
“Η κυβέρνηση δεν αφήνει την τοπική αυτοδιοίκηση να πάει μπροστά και αδυνατεί να αξιοποιήσει τις νέες εξελίξεις”, τόνισε η βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη.
Χαρακτήρισε “μετέωρο” το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και πως είναι ένα “απέραντο ράβε ξήλωνε”.
Είπε ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ μπορεί να γίνει εφαλτήριο αγώνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως το ΚΙΝΑΛ έχει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση της.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί “αυταπάτες” για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε “χειρότερο μνημόνιο. Της καταλόγισε “εγκληματικές ευθύνες” στη διαχείριση της πανδημίας και μίλησε για τις συνέπειες που έχει το κύμα ακρίβειας για τους εργαζόμενους.
Ο εκπρόσωπος της “Ελληνικής Λύσης”
Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της “Ελληνικής Λύσης” Ευάγγελος Φανίδης είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακηδεμόνευτη και να ανεξαρτητοποιηθεί από την “ελεημοσύνη” του κεντρικού κράτους. Τόνισε, ακόμα, πως ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.