Μητσοτάκης: Όλοι θα έχουν ένα μέρισμα από τη νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία
Για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα αλλά και ένα συνολικότερο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή την ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στα Φάρσαλα και μετείχε σε σύσκεψη με νέους αγρότες και εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Δημαρχείο της πόλης.
«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Αυτή η κυβέρνηση κρίνεται περισσότερο από τα έργα και λιγότερο από τα λόγια. Δεν θα σας λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα μπορούμε να λέμε ναι σε όλα τα αιτήματα, αλλά στα δίκαια αιτήματα για τα οποία δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο λέμε είμαστε σε θέση να το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη διάρκεια της σύσκεψης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το πλέγμα των έργων που έγιναν και συνεχίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών από τον “Ιανό”, αλλά και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό. «Καταλάβαμε την Πολιτεία δίπλα μας από την πρώτη μέρα» είπε νέος αγρότης της περιοχής.
«Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους Έλληνες»
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε το συνολικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. «Η ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω πλούτος για τη χώρα. Σημαίνει περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια και μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση ότι η ανάπτυξη την οποία θα δρομολογήσουμε θα αφορά όλους τους Έλληνες. Και όλοι να έχουν ένα μέρισμα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική η οποία δρομολογείται στην ελληνική οικονομία. Είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το πώς θα εκσυγχρονίσουμε συνολικά τις υποδομές της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά.
«Κερδίζουμε το στοίχημα να θεραπεύσουμε τις πληγές του “Ιανού”»
Μιλώντας για τις περυσινές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και για την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αμέσως μετά τον Ιανό πετάξαμε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και συγκλονιστήκαμε τότε από την έκταση της καταστροφής. Και όταν προσγειωθήκαμε στην Καρδίτσα και κάναμε την πρώτη σύσκεψη, έβλεπα στα μάτια των πολιτών την απογοήτευση, την οργή, αλλά και τη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις μας να θεραπεύσουμε τις πληγές του Ιανού το συντομότερο δυνατόν και με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι ένα χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω το κερδίσαμε, ακόμα. Το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον Ιανό αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε αναλυτικά τις ενέργειες αποκατάστασης που έχουν υλοποιηθεί. «Για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, βέβαια, γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε στο παρελθόν διαχειρίστηκε η ίδια πόρους τέτοιου ύψους με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Φαρσάλων χορηγήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση που έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 55 εκατομμύρια ευρώ, 55 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, όχι απλά για να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν, αλλά για να τα κάνουμε καλύτερα. Και βέβαια σε αυτό θα προσθέσω και τις αποζημιώσεις, οι οποίες δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αλλά και την εκταμίευση ύψους 55% ως προς τις αποζημιώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις. Έχει δίκιο ο περιφερειάρχης να λέει, ότι για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν τέτοια ποσά, τόσο γρήγορα και σε αυτό το ποσοστό» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός πλαισίου νομικής αρωγής το οποίο χρησιμοποιείται για την άμεση παροχή στήριξης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Και νομίζω ότι όλοι σας του οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι πέρα και πάνω από την τυπική του αρμοδιότητα, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και μας βοήθησε να έχουμε πια ένα νομικό πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό το οποίο κληρονομήσαμε και μάλιστα το οποίο βελτιώνουμε συνέχεια» ανέφερε.
«Παραδείγματος χάρη, στη μεγάλη καταστροφή της Εύβοιας, διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ενοποιήσουμε όλες τις πλατφόρμες σε μία και να εκταμιεύσουμε ένα ποσό πολύ γρήγορα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Προσπαθούμε λοιπόν συνέχεια να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά έχουμε πια έναν μηχανισμό, ο οποίος μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε και να θεραπεύουμε τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές που δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε θα μας επισκέπτονται «ολοένα και πιο συχνά», τόνισε ο πρωθυπουργός.