Ποια δυσάρεστη συνέπεια μπορεί να έχει στους άνδρες ο κορονοϊός;
Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους άνδρες, μιας και προκαλούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, έχουν φέρει προβλήματα στην οξυγόνωση του οργανισμού και τον ψυχισμό τους και σύμφωνα με μελέτες των επιστημών, τα δεδομένα δείχνουν πως είναι αρκετά επίπονα.
Η συνέπεια αυτή είναι η στυτική δυσλειτουργία, την οποία αναφέρουν ολοένα περισσότεροι άνδρες μετά την ανάρρωση από την Covid-19.
Οι επιστήμονες λένε πως είναι ήδη γνωστό ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό έχει συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος προς όλα τα όργανα του σώματος.
Η στύση εξαρτάται απολύτως από την παροχή αίματος. Αναπτύσσεται όταν τροφοδοτηθούν επαρκώς με αίμα ορισμένες δομές του πέους (λέγονται σηραγγώδη σωμάτια). Οτιδήποτε εμποδίσει αυτή την αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει στην στυτική δυσλειτουργία.
Άλλες πιθανές αιτίες είναι η μειωμένη οξυγόνωση εξαιτίας της Covid-19 και η βλάβη στα κύτταρα που παράγουν τεστοστερόνη. Μπορεί να παίζει ρόλο ακόμα και το στρες που προκαλεί η πανδημία.
Δεν αποκλείεται επίσης να συμβάλλει και η απώλεια της όσφρησης. Η όσφρηση θεωρείται απαραίτητη για την ερωτική «χημεία» μεταξύ δύο ανθρώπων. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι η απώλειά της. Ίσως λοιπόν έτσι παρεμποδίζεται η ερωτική διέγερση και αναπτύσσεται η στυτική δυσλειτουργία.
Πόσο κινδυνεύουν
Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, ολοένα περισσότεροι άνδρες που νοσεί ο κορωνοϊός, αναφέρουν ύστερα ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης. Αρκετές μελέτες εξ άλλου έχουν συσχετίσει τον ιό με τη διαταραχή αυτή.
Ωστόσο δεν έχουν διεξαχθεί επιδημιολογικές μελέτες για να εξακριβωθεί η ακριβής έκταση του προβλήματος. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ο Dr. Ryan Berglund, ουρολόγος στην Cleveland Clinic, τα περισσότερα δεδομένα γι’ αυτήν «προς το παρόν είναι ανέκδοτες μαρτυρίες».
Υπάρχουν όμως μελέτες που υποδηλώνουν ότι όντως οι άνδρες που νοσεί ο κορωνοϊός διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος με την Covid-19.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 100 άνδρες, μέσης ηλικίας 33 ετών. Απ’ όσους δεν είχαν περάσει Covid-19, μόνο το 9% είχαν στυτική δυσλειτουργία. Σε όσους όμως είχε νοσήσει ο κορωνοϊός, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%.
Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε ότι οι άνδρες μπορεί να χρειασθούν έως και 6 μήνες μέχρι να ξεπεράσουν την στυτική δυσλειτουργία.