Ζαχαράκη: Το ΥΠΟΤ αναβαθμίζει την πρακτική στις τουριστικές σχολές
Ασφάλεια και φιλοξενία είναι η μεγάλη πρόκληση της εφετινής τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα, όπως τονίζει σε συνέντευξη της η υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σημειώνοντας ότι «το αίσθημα της ασφάλειας που αισθάνθηκαν το 2020 όσοι ήρθαν στην χώρα μας, θέλουμε να διατηρηθεί και φέτος».
Την ίδια στιγμή το στοίχημα για φέτος μεταφράζεται στην επίτευξη δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, όταν το 2020 το στοίχημα ήταν να κρατηθεί όρθιος, μπροστά στην πανδημία. «Στοιχεία όπως η εμφάνιση της χώρας μας στις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος από επισκέπτες διεθνώς καθώς η αύξηση των απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα μας, ελπίζουμε να μεταφραστούν σύντομα σε μεγάλη αύξηση κρατήσεων», αναφέρει η υφυπουργός.
Με το βλέμμα στραμμένο και στον εγχώριο τουρισμό η κ. Ζαχαράκη επισημαίνει ότι περισσότεροι από 600.000 Έλληνες μπορούν να ωφεληθούν φέτος από τα 365.603 vouchers που διατίθενται από το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
Ήδη από την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας μέσω του προγράμματος, και μάλιστα με τρόπο εύκολο, δίκαιο και αδιάβλητο, εξήγησε η κ. Ζαχαράκη.
Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των θεμάτων που είναι επιφορτισμένη η υφυπουργός, ειδική αναφορά γίνεται στην τουριστική εκπαίδευση, με την κυρία Ζαχαράκη να τονίζει ότι ήδη μελετάται η δυνατότητα λειτουργίας μιας ξενόγλωσσης τουριστικής σχολής στην Ελλάδα. «Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων φοιτητών όπου θα επιθυμούν να έρθουν στον 1 από τους 5 πιο δημοφιλείς προορισμούς με τα άξια στελέχη του τουρισμού και τις ποιοτικές υπηρεσίες», αναφέρει.
Στο μεταξύ η κ. Ζαχαράκη δηλώνει περήφανη γιατί μετά από 11 έτη εμπλουτίζεται και ενισχύεται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών Υπουργείου Τουρισμού (ΙΕΚ Τουρισμού και ΑΣΤΕ), με νέους όρους. Πλέον, πέραν κατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες ήταν διαθέσιμες είναι δυνατή η πρακτική άσκηση σε: αρτοποιεία, εστιατόρια τα οποία διαθέτουν το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, ναυλομεσιτικά γραφεία, εταιρείες Κρουαζιέρας, εταιρείες Γενικών Αντιπροσώπων Πωλήσεων (G.S.A. General Sales Agents), αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων καθώς και εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων.
Ιδιαίτερη ωστόσο έμφαση δίνει η το αρμόδιο υφυπουργείο στην διάδοση των ειδικών και εναλλακτικών συνάμα μορφών τουρισμού. Μεταξύ άλλων ειδική αναφορά γίνεται από την κυρία Ζαχαράκη για το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, που υπογράφτηκε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.
Στο σκέλος των δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας στον κλάδο του τουρισμού σημειώθηκε ότι προσφάτως ανακοινώθηκαν και περαιτέρω μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων (με δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, περαιτέρω κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, ένταξη στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας κ.α.).
Σε ό,τι αφορά τέλος τη σύσταση των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) που αποτελεί μεταρρύθμιση του Υπουργείου Τουρισμού η κ. Ζαχαράκη αναφέρει ότι μια σύγχρονη δομή μάνατζμεντ όπως οι DMMO είναι ικανή να ηγηθεί στη χάραξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, στην στοχευμένη και δυναμική χάραξης στρατηγικής marketing, στην δημιουργία ενός διεθνούς προφίλ καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης για τους προορισμούς της χώρας.