Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμη μείωση φόρων
Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση του προγράμματος μόνιμης μείωσης των φόρων από το 2023 και τη σταδιακή «μονιμοποίηση» έκτακτων μέτρων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης) θα ξεδιπλωθεί με τη δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του σχεδίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα δημοσιοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα σταλούν στη Eurostat τα στοιχεία για το κλείσιμο του 2020 και την πρόβλεψη για το 2021 που θα αποτελέσουν τη βάση για την επαναφορά στην κανονικότητα, αρχικά το 2022 και το 2023.
Η αποστολή θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της παρακολούθησης των στοιχείων που οδηγούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure). Σε αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν το «κέρδος» που είχαν το πρωτογενές και το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από τη μικρότερη ύφεση κατά 2,3% του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε για το 2020.
Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει κατά περίπου 2% του ΑΕΠ το ύψος του δημοσιονομικού και πρωτογενούς ελλείμματος και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης, θα υπάρχει μια ένδειξη και για το ΑΕΠ του 2021.
Παρά την απαισιοδοξία που εκφραζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι τελικά η αναθεώρηση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για φέτος δεν θα είναι τόσο μεγάλη, με πληροφορίες να θέλουν το ΑΕΠ για φέτος να αυξάνεται πάνω από 4%.
Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr