Ενημέρωση με ένα κλικ

Έχετε σίγουρα πυρετό; Εξι πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη θερμοκρασία του σώματος

Νιώθετε ζεστοί και πιστεύετε ότι έχετε πυρετό; Ξέρετε ότι η θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου;

H μέση τιμή της μέτρησης της θερμοκρασίας από το στόμα λόγου χάρη είναι 36,5C. Φυσιολογικά μπορεί να κυμαίνεται από 35,5οC το πρωί έως 37,7 οC  το απόγευμα. Επομένως αν θερμομετρηθείτε αργά το απόγευμα μπορεί να νομίζετε ότι έχετε πυρετό, ενώ πρόκειται για μια φυσιολογική άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος.

Η θερμοκρασία του σώματος εκφράζει την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και απώλειας θερμότητας. Φυσιολογική τιμή θεωρείται αυτή κοντά στους 37 °C, ενώ παρατηρείται ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, με ελάχιστη τιμή νωρίς το πρωί και μέγιστη αργά το απόγευμα.

To μέγιστο εύρος ημερήσιας διακύμανσης που έχει καταγραφεί είναι 1,3 °C! Προτού ανησυχήσουμε ότι έχουμε πυρετό λοιπόν, ας δούμε τους κυριότερους λόγους που μπορεί να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος και τα σημαντικότερα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη φυσιολογική θερμοκρασία.

Το απόγευμα η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει Αμερικανική έρευνα σε 300 άτομα που δημοσιεύθηκε στο Journal of General Internal Medicine διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 3-5 π.μ. και στα υψηλότερα μεταξύ 4-6 μ.μ. Όσο μεγαλώνουμε είμαστε πιο… κρύοι.

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σώματος των γυναικών στην ηλικία των 20 είναι 36.5c, ενώ στην ηλικία των 80 είναι 36.1c. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στους άνδρες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology και ανέλυσε τη θερμοκρασία σώματος  18.600 ατόμων.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι άνδρες έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από τις γυναίκες, γεγονός που αποδίδεται στο ρόλο των γυναικείων ορμονών. Όσο πιο παχουλοί, τόσο πιο θερμοί Όσο μεγαλύτερο το βάρος του σώματος, τόσο υψηλότερη η μέση θερμοκρασία του σώματος. Αν και η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είναι ξεκάθαρη, εικάζεται ότι παίζουν ρόλο τα φλεγμονώδη χημικά μόρια που απελευθερώνονται από το πλεονάζον λίπος.

Μπορούμε να ανεβάσουμε πυρετό λόγω στρες Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μια κατάσταση γνωστή και ως ψυχογενής πυρετός. Μάλιστα παλαιότερη ιαπωνική έρευνα απέδωσε το 18% των αγνώστου αιτιολογίας περιπτώσεων πυρετού σε παιδιά στο στρες και την ψυχική φόρτιση. Δεν φοβόμαστε τον πυρετό Ο πυρετός, ως φυσική απάντηση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, αποτελεί ωφέλιμη βιολογική διαδικασία.

Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών επιβραδύνεται σημαντικά σε θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 37 °C, ενώ η η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού (με λήψη αντιπυρετικών) δεν βελτιώνει την πορεία της νόσου. Χαμηλή θερμοκρασία και μακροζωία.

Σημειώνεται τέλος ότι η έρευνα έχει συσχετίσει την χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος με την μακροζωία, ενώ η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σε πειραματόζωα παρέτεινε κατά 20% τη διάρκεια της ζωής τους. πηγη ygeiamou.gr

Πηγή: ygeiamou.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com