Ανησυχία για πιθανή μετάδοση κορονόϊού μέσω της θάλασσας
Η μόλυνση της θάλασσας από λύματα ανησυχεί επιστήμονες, που εκτιμούν διάδοση του κορονόϊού μέσω αυτών
Την επικινδυνότητα δραστηριοτήτων στις ακτές τονίζει η χημικός ατμόσφαιρας Kim Prather του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, με τον κορονόϊό, εντός των τειχών της Καλιφόρνια.
To συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύει μεταφρασμένο κείμενο από τον Αμερικάνικο τύπο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα LA Times.
Ενδεικτικό της στάσης της αποτελεί η δήλωση της:
«Δεν θα έμπαινα στο νερό ακόμα κι’αν μου δίνατε 1 εκατομμύριο δολάρια αυτή την στιγμή»
Είναι ευρέως γνωστό μεταξύ των ατόμων που ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες, ότι η επίσκεψη σε παραλίες εντός 3 ημερών, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν, δερματικά εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές αλλά ακόμα και σοβαρές ακουστικές και αναπνευστικές μολύνσεις. Απόρροια των παθήσεων αυτών αποτελούν βακτήρια και παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι καταλήγουν στον ωκεανό μέσα από τους δρόμους, ενώ κίνδυνο αποτελούν και τα ανεπεξέργαστα λύματα.
Φόβος της Prather αποτελεί η διάδοση του ιού εντός των υδάτων και η διασπορά του μέσω του αέρα στις παράκτιες περιοχές.
Μέσω έρευνας αποκαλύπτει ότι εντός των αφρών που δημιουργούν οι κυματισμοί, συγκεντρώνονται μικροσκοπικοί παθογόνοι οργανισμοί, με τον αφρό να διασπείρει τους οργανισμούς αυτούς στις παράκτιες περιοχές.
Η ίδια εκτιμά ότι τα σωματίδια κορονόϊού, είναι ελαφρά όχι μόνο για την διασπορά του ιού αλλά και την μεταφορά του μακρύτερα. Κατά την ίδια ο κανόνας απόστασης των 2 μέτρων δεν βρίσκει εφαρμογή στις παραλίες με τους ανέμους να αποκτούν την δυνατότητα διασκορπισμού των σωματιδίων πολύ μακρύτερα
«Δεν θα σε σκοτώσει να χάσεις μερικές ώρες surfing, αλλά θα μπορούσε ν’αποβεί μοιραίο αν πας εκεί και σε χτυπήσει ο λάθος αέρας» αναφέρει, ενώ συμπληρώνει «Δεν μπορείς να δεις τον ίο, ούτε να τον μυρίσεις. Αποτελεί έναν αθόρυβο δολοφόνο»
Ο ωκεανός, μετά την σκόνη αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή αερόβιων σωματιδίων, με τα σωματίδια αυτά να διασκορπούνται σε μεγάλες εκτάσεις.
Ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Arizona, και μελετητής κορονόϊών εντός λυμάτων, μετά την επιδημία που προκάλεσε ο SARS, αναφέρει ότι οι ιοί αυτοί επιβιώνουν εντός των λυμάτων για 2 με 3 μέρες.
Σε μοριακά πειράματα στα οποία υπέβαλε τον νέο κορονόϊό, παρά την επιβεβαίωση του για το γεγονός διασποράς του μέσω του αέρα, αμφισβητεί έντονα την επιβίωση του μέσα από την διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού. «Είναι πολύ ευαίσθητος στα απολυμαντικά» δηλώνει, με το 90% του ιού να αποβιώνει, έπειτα από μια τέτοια διαδικάσια.
Παρόλα αυτά το γεγονός της μολυσματικότητας του ιού σε λύματα, παραμένει ακόμα υπό αμφισβήτηση.
«Η μία έρευνα λέει ναι, η άλλη λέει όχι, όποτε δεν γνωρίζουμε τίποτα που να θεωρείται ακόμα βέβαιο» αναφέρει ο ίδιος. Ταυτόχρονα τίθεται και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ιού σε θαλασσινό νερό, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς πληροφορίες, αν και ο ίδιος σχολίασε επ’άυτου ότι παθογόνοι οργανισμοί, όπως η Ηπατίτιδα ή o νοροϊός, τείνουν να επιβιώνουν πολύ περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον.
Η Prather, ελπίζει στην συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων, ενώ ετοιμάζεται να εξετάσει σωματίδια εντός του αέρα, σε παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια, ιδίως σε αυτές που θεωρούνται ότι έχουν κακή ποιότητα υδάτων.
«Ο κόσμος συνεχίζει να μιλά για σταγονίδια εκπνοής και επιφάνειας, αλλά πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι το ξεχωριστό (…) Αυτό το πράγμα είναι τόσο μεταδοτικό… Ας πούμε αυτή η χορωδία στην Ουάσινγκτον, αυτοί οι άνθρωποι δεν έβηχαν, απλά τραγουδούσαν! Και όμως κόλλησαν τόσοι πολλοι απ’αυτούς»
Μερίδα ανθρώπων ανησυχεί, ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό κλείσιμο των παραλίων, με τον πόλεμο για την εκμετάλλευση τους να είναι έντονος. Παρόλα αυτά οι αρχές σημειώνουν, ότι παρακολουθούν τις κλειστές παραλίες, και η άρση των παρόντων νόμων σε ισχύ θα σημάνει και το άνοιγμα τους στο κοινό.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση των παραλίων, και στηρίζουμε σθεναρά τις τοπικές διοικήσεις, να σκεφτούν προσεγγίσεις οι οποίες ισοσκελίζουν τις απαιτήσεις των μέτρων δημόσιας υγείας αλλά και την ίση προσέγγιση στις ακτές, οι ακτές ανήκουν σε όλους» ανέφερε σε επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς, ο Jack Ainsworth, ο διευθυντής της παράκτιας επιτροπής.
Το ίδρυμα Surfrider, ένα απ’τα θερμότερα γκρουπ δημόσιας προσβάσεως στην Καλιφόρνια, διαβεβαίωσε τους παραθεριστές, ότι θα προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, την στιγμή όπου τα μέτρα αρθούν, ώστε να διασφαλίσουν ότι ουδείς εκ των ιδιοκτητών παραθαλασσίως, εκμεταλλεύτηκε την παρούσα κατάσταση.
«Εμείς στην Καλιφόρνια, έχουμε παλέψει για ανοικτές παραλίες, για δεκαετίες» δήλωσε η Jennifer Savage, διευθύντρια πολιτικής του ιδρύματος Surfrider.
«Μα πιστεύουμε επίσης στο να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και να προστατεύουμε την υγεία και ασφάλεια της κοινότητας μας»
«Αυτή την στιγμή μπορεί να κάνετε την διαφορά ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο κάποιου που δεν γνωρίζετε»
Πληροφορίες – Μετάφραση: LA Times