ΕΣΥ: To Υπουργείο Υγείας σβήνει τα ανενεργά ΑΜΚΑ
Νέοι «κόφτες» στα φάρμακα
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εδώ και καιρό να αφαιρέσει από τέτοια άτομα το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και αυτό ξεκινά από τον Αύγουστο, μετά το «ξεσκαρτάρισμα» ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ.
Από τον Αύγουστο θα απενεργοποιηθούν τα ΑΜΚΑ ατόμων που είτε δε διαμένουν πια είτε δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, ωστόσο έρχονται περιστασιακά και κάνουν χρήση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς διαθέτουν από το παρελθόν έναν ΑΜΚΑ.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συζήτησης στο συνέδριο του Economist. Η εκκαθάριση των ενεργών ΑΜΚΑ και κατά συνέπεια όσων δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη συγκράτηση δαπανών.
Παράλληλα, γίνονται περαιτέρω παρεμβάσεις ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη που κάθε χρόνο παίρνει την ανηφόρα και η διαχείρισή της αποτελεί έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» τόσο για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας όσο και για τη φαρμακοβιομηχανία.
Στο άλλο μέτωπο, αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πως τίθεται σε εφαρμογή ένας νέος αλγόριθμος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ένας «έξυπνος κόφτης» που θα απορρίπτει αυτομάτως φάρμακα τα οποία δεν συνάδουν με την υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προ των πυλών είναι η εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενός «κόφτη» που μπορεί να επιφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ακόμη και κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
Το φίλτρο που θα μπει θα «κοιτάει» εάν ένα φάρμακο που πάει να συνταγογραφηθεί σε ασθενή έρχεται σε αντίθεση με άλλο που λαμβάνει, με αποτέλεσμα να απορρίπτεται η συνταγογράφηση.
Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται εντός του 2025 και τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν πρόκειται να δοθούν σε καινοτόμες θεραπείες, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ για ενίσχυση των ελέγχων, τόσο μέσω ανάλυσης πρότυπων συνταγογράφησης όσο και με «ad hoc» παρεμβάσεις σε περιπτώσεις καταχρήσεων.
Οι «έξυπνοι έλεγχοι» δεν περιορίζονται στους γιατρούς: επεκτείνονται και στους φαρμακοποιούς, και στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά διαγνωστικά.
Στο ευρωπαϊκό και διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και την επίδραση αυτού στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Medicines for Europe, σύμφωνα με το ygeiamou.
Αναφέρθηκε επίσης στο επενδυτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, για το οποίο είπε ότι, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας από τις υπηρεσίες και το δημογραφικό χάσμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέο μνημόνιο, αν δεν αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι πρέπει να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, για την οποία σημείωσε ότι ήταν μέσα στους τρεις πρώτους κλάδους σε προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις