Ενημέρωση με ένα κλικ

Διαβήτης: Οι ύπουλες τροφές που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

Επιλογές στη διατροφή που επηρεάζουν αρνητικά τον διαβήτη, με τι να τις αντικαταστήσετε.

Οι ύπουλες τροφές που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο είναι βασικά προϊόντα της κουζίνας που καταναλώνονται μηχανικά, μέχρι και «υγιεινές» επιλογές που αυξάνουν τη γλυκόζη, είναι οι ένοχοι που κρύβονται στο ντουλάπι σας και θα σας εκπλήξουν.

Καθημερινές τροφές που περιέχουν κρυμμένους υδατάνθρακες, μετατρέποντας αθώες λιχουδιές σε παγίδες για άτομα με διαβήτη.

Ακόμη και τα πιο «αθώα σνακ» μπορούν να εκτοξεύσουν τα επίπεδα γλυκόζης στα ύψη. Από φαινομενικά υγιεινά φρούτα μέχρι ένα λαχταριστό τυλιχτό, ορισμένα καθημερινά τρόφιμα περιέχουν κρυμμένους υδατάνθρακες που μπορούν να κάνουν τη διαχείριση του διαβήτη δύσκολη.

Πριν αποφασίσετε να πάρετε μια χούφτα σταφύλια και απολαύσετε ένα αχνιστό μπολ με νουντλς, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν το σάκχαρό σας και την απόκριση ινσουλίνης σε υπερβολικά επίπεδα.

Διαβήτης: Η άγνωστη υπερτροφή που μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο, σύμφωνα με  διαβητολόγο - Όλο Υγεία

Οι διατροφικές επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων γλυκόζης και των προτύπων έκκρισης ινσουλίνης. Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και η συνολική σύνθεση του γεύματος επηρεάζουν αυτές τις μεταβλητές, μπορείτε να προσαρμόσετε καλύτερα τις διατροφικές στρατηγικές για διαχειριστείτε τον διαβήτη σωστά.

Ποιες είναι οι κοινές αλλά ύπουλες τροφές που ανεβάζουν τη γλυκόζη στα ύψη

Η παρατεταμένη υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές υγείας, συμπεριλαμβανομένων βλαβών σε όργανα και αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις. Η αναγνώριση των τροφών που προκαλούν αύξηση στο σάκχαρο είναι συνεπώς ουσιώδης για τη διαχείριση του διαβήτη. Ακόμη και τροφές που θεωρούνται υγιεινές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σάκχαρο.

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν:

  • Σταφύλια και άλλα γλυκά φρούτα
  • Νουντλς και ζυμαρικά
  • Πατάτες
  • Ρύζι
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Χυμός φρούτων
  • Δημητριακά

Αν και τα σταφύλια είναι γενικά ωφέλιμα για την υγεία, το Diabetes.co.uk προειδοποιεί να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή τους λόγω της δυνατότητάς τους να αυξήσουν το σάκχαρο.

«Παρόλο που υπάρχουν ιδιότητες στους σπόρους των σταφυλιών που βοηθούν στη μείωση της γλυκόζης αίματος, ένα μόνο σταφύλι περιέχει περίπου ένα γραμμάριο υδατάνθρακες. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση σταφυλιών, ιδιαίτερα αν είναι επιρρεπή σε υψηλό σάκχαρο», αναφέρεται στο diabetes.co.uk, σύμφωνα με το Surrey Live.

«Αν λάβετε υπόψη ότι μία μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι μόλις μία κουταλιά της σούπας και περιέχει 20g υδατάνθρακες και σάκχαρα, μπορείτε να καταλάβετε πόσο εύκολα συμβαίνει αυτό».

«Κάθε φορά που καταναλώνετε τροφή ή ρόφημα με ζάχαρη ή άμυλο, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας αυξάνεται».

«Κάποιες από αυτές τις τροφές πέπτονται γρήγορα και προκαλούν απότομες και έντονες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης – αυτές ονομάζονται τροφές και ποτά με υψηλό GI».

Αντιθέτως, οι τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (GI) χωνεύονται πιο αργά και οδηγούν σε πιο σταδιακή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Συχνά αναφέρονται ως «υδατάνθρακες αργής απορρόφησης».

  • Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φακές και γιαούρτι, βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.

Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου;

  • Θαλασσινά
  • Μπρόκολο
  • Φακές
  • Λάχανο τουρσί
  • Μούρα
  • Αβοκάντο
  • Βρώμη
  • Εσπεριδοειδή
  • Γιαούρτι
  • Αυγά

oloygeia.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com