Ένοχα τα πιο δημοφιλή σνακ στην υγεία – Αφαιρούν από τη ζωή σου 36 λεπτά κάθε φορά που τα τρως
Τεράστιες οι επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ στη διάρκεια ζωής μας.
Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ «κλέβει» τα περισσότερα λεπτά από τη ζωή μας, αφαιρώντας 36 λεπτά με κάθε κατανάλωση, όταν αυτό είναι φτιαγμένο από προϊόντα υπερ-επεξεργασίας.
Η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ, ειδικά αν είναι από πρόχειρα υλικά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία είναι γνωστά συντηρητικά και έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η προσθήκη ζάχαρης και λίπους σε αυτά τα τρόφιμα αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων παθήσεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αλλαντικά ακολουθούν στη λίστα με απώλεια 24 λεπτών ζωής για κάθε μερίδα, ενώ και οι φτερούγες κοτόπουλου προσθέτουν 3,3 λεπτά στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Ο συνδυασμός ενός χοτ ντογκ με ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό μπορεί να αφαιρέσει έως και 48 λεπτά από τη ζωή μας.
Ακόμη και τα μπέργκερ, που μαγειρεύονται σε φυτικό λάδι, παραμένουν επικίνδυνα, με ένα τυρί μπέργκερ να αφαιρεί 9 λεπτά ζωής.
Παράλληλα, τρόφιμα όπως το μπέικον και τα μπέργκερ, που αφαιρούν 6 και 9 λεπτά ζωής αντίστοιχα, θεωρούνται επίσης επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και ζάχαρη.
Τα μπιφτέκια μπορεί επίσης να μαγειρεύονται σε φυτικό λάδι που μπορεί να περιέχει ενώσεις – όπως αλδεΰδη – που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Aνησυχία υπάρχει και για γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι οποίες -σύμφωνα με την έρευνα- μας στερούν 12 λεπτά ζωής, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη σχέση αυτή στους ανθρώπους.
Υγιεινά σνακ σύμφωνα με τους ειδικούς
Αντίθετα, η κατανάλωση ορισμένων ψαριών μπορεί να προσθέσει έως και 28 λεπτά ζωής.
Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου σε σάντουιτς φάνηκε να προσθέτει 32 λεπτά υγιούς ζωής.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσθέτουν 24 λεπτά, ενώ τα φρούτα 10 λεπτά.
Σύμφωνα με τη Δρ. Ολίβια Ζολιέ, τα οφέλη του φυστικοβούτυρου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ το ψωμί, ειδικά ολικής άλεσης, θεωρείται ουδέτερο ή ελαφρώς ωφέλιμο.
Η αντικατάσταση 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προσθέσει 48 λεπτά στη ζωή μας
Όπως τονίζει η Δρ. Ζολιέ: «Η ανάγκη για διατροφικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι ξεκάθαρη. Στοχευμένες αλλαγές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη χωρίς να απαιτούν δραστικές διατροφικές αλλαγές».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις