Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομάδα αίματος σας
Η ομάδα αίματος, είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται να την γνωρίζετε καθώς είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στις ιατρικές θεραπείες, τις μεταγγίσεις αίματος αλλά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Οι ομάδες αίματος κληρονομούνται από τους γονείς μας ακριβώς όπως και τα περισσότερα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που φέρουμε. Το αίμα ταξινομείται σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην εξωτερική επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων κάποιων ουσιών οι οποίες ονομάζονται αντιγόνα.
- Τα δύο πιο σημαντικά αντιγονικά συστήματα, από κλινικής απόψεως, είναι το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα RHESUS.
- Το σύστημα ΑΒΟ καθορίζει αν η ομάδα αίματος είναι Α, Β, ΑΒ ή Ο.
- Το σύστημα RHESUS αποτελείται από πέντε υποκατηγορίες αντιγόνων, τα D, C, c, E, e.
- Το αντιγόνο D καθορίζει αν η ομάδα αίματος είναι Rh (+) ή Rh (-).
Ο πίνακας δείχνει ακριβώς ποιες ομάδες αίματος δίνουν σε ποιες
Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-
Γιατί όμως είναι απαραίτητο να ξέρω την ομάδα αίματος μου;
-Οι μεταγγίσεις αίματος γίνονται πάντα μεταξύ συμβατών ομάδων αίματος δότη και λήπτη, δηλαδή κάθε άνθρωπος μπορεί να δεχτεί αίμα μόνο από δότες με συγκεκριμένες ομάδες αίματος, όπως και αντίστροφα ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να δώσει αίμα μόνο σε λήπτες με συγκεκριμένες ομάδες αίματος.
-Μπορείτε να μάθετε την πιθανή ομάδα αίματος του μελλοντικού παιδιού σας ανάλογα με τον κάθε δυνατό συνδυασμό ομάδων αίματος των γονέων καθώς και τον μάθετε και τον παράγοντα Rhesus του μελλοντικού σας παιδιού.
-Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος εάν επιθυμούμε να γίνουμε αιμοδότες ή εάν χρειαστεί να μας γίνει μετάγγιση.
Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως «πανδότες».
Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+ είναι γνωστοί ως «πανδέκτες».
Όταν κάποιος δεν γνωρίζει ότι ανήκει σε κάποια σπάνια ομάδα αίματος, όταν χρειαστεί μετάγγιση αίματος θα είναι δύσκολο να βρεθούν άμεσα μονάδες αίματος που να είναι συμβατές.
-Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένες ομάδες αίματος φαίνεται να συνδέονται με μεγαλύτερη ή μικρότερη αντίσταση του οργανισμού σε κάποιες λοιμώξεις, αλλά και με τη γενετική προδιάθεση σε συγκεκριμένες ασθένειες.
Η ομάδα αίματος δεν αποτελεί έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, όμως αν γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς σε μια πάθηση θα μπορέσετε να πάρετε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος.
Πως μπορώ να μάθω την ομάδα αίματος μου;
Μια απλή αιμοληψία με γενική αίματος είναι αρκετή για να πληροφορηθούμε σε ποια ομάδα αίματος ανήκουμε.
Εάν αποφασίσετε να γίνετε αιμοδότης, δύο με τρεις ημέρες μετά την αιμοδοσία μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία που δώσατε αίμα και να μάθετε την ομάδα σου.
Εάν έχετε ζητήσει να σας χορηγηθεί κάρτα αιμοδότη τότε θα πάρετε την κάρτα όπου θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος σας.
Η ομάδα αίματος είναι επίσης σημαντική στην εγκυμοσύνη.
Εάν η μητέρα ανήκει στην κατηγορία ρέζους αρνητικό (Rh-) και ο πατέρας στην κατηγορία ρέζους θετικό (Rh+), πρέπει να δοθεί στη μητέρα ειδική θεραπεία για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές.