Ενημέρωση με ένα κλικ

Πότε κάνουμε pcr και πότε rapid – Τι ισχύει για την καραντίνα

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκαν 35.580 νέα κρούσματα, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην παραλλαγή «Όμικρον», με τους ειδικούς να κατευθύνουν τους πολίτες, αναφορικά με το πότε πρέπει να κάνουν μοριακό ή rapid test.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου για όποιον εμφανίζει τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού (βήχας, υψηλός πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης) ή τα ιδιαίτερα που συνοδεύουν την παραλλαγή «Όμικρον» (καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμος).

Επίσης, η χρήση αντιγονικών τεστ συστήνεται προτού βγούμε και έπειτα από την πιθανή έκθεση στον ιό (π.χ. μετά την παρουσία σε χώρους συνωστισμού, ψυχαγωγίας, εστίασης, διασκέδασης), πόσο μάλλον αν επίκειται συνάντηση με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, αντιγονικά τεστ τέλος συστήνεται να γίνονται και στα παιδιά που πλέον, με το κλείσιμο των σχολείων, δεν υπόκεινται πια στο αυστηρό πλαίσιο συστηματικού ελέγχου που εφαρμόζεται στις σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά στον μοριακό έλεγχο, απαιτεί 4-6 ώρες συνήθως για να εκτελεστεί, είτε μία ημέρα ή και παραπάνω σε περιόδους που τα εργαστήρια δέχονται υψηλό αριθμό δειγμάτων προς ανάλυση όπως αυτή που διανύουμε.

Η χρήση του τεστ pcr προβλέπεται για άτομα με αρνητικά διαγνωστικά rapid αλλά επίμονα σοβαρά συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο μοριακός έλεγχος είναι αναγκαίος για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης αλλά και για ενήλικους επιβάτες πτήσεων εσωτερικού και ταξιδιώτες από άλλες χώρες (εντός 72 ωρών από το ταξίδι) και την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις εφόσον απουσιάζει πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ειδικότερα ανέφερε πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη συμφωνία αποτελέσματος rapid και PCR (σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για το πρώτο λόγω χαμηλού φορτίου και άρα μικρού κίνδυνου μετάδοσης) είναι μερικές ώρες μέχρι μία ημέρα. «H PCR δεν βοηθά να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμά της θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», εξήγησε.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας πολλοί ασυμπτωματικοί θα βγουν αρνητικοί στο rapid και θετικοί στην PCR χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως είναι μεταδοτικοί.

«Η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη», δήλωσε.

  1. για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 ή/και συμπτώματα (απομόνωση)

απομονώνονται στο σπίτι για πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφεύγουν επαφής με άλλα άτομα

αν δεν έχουν συμπτώματα ή υποχωρούν μετά το πενθήμερο (κυρίως πυρετός), μπορούν να εξέλθουν με υποχρεωτική όμως χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (Ν95, ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε επιπλέον ημέρες

  1. για επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (καραντίνα)

εμβολιασμένοι με ενισχυτική (τρίτη) δόση χρησιμοποιούν απλώς μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για δέκα ημέρες και πραγματοποιούν διαγνωστικό τεστ πέντε ημέρες μετά την έκθεση

πλήρως εμβολιασμένοι (2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J) και ανεμβολίαστοι παραμένουν στο σπίτι για πέντε ημέρες, αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα, πραγματοποιούν διαγνωστικό τεστ την πέμπτη ημέρα από την έκθεση εξέρχονται με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για πέντε επιπλέον ημέρες.

σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος κατά τον έλεγχο ή εμφάνιση συμπτωμάτων, ακολουθούν τις οδηγίες των νοσούντων με COVID-19 (1), ανεξαρτήτως τρίτης δόσης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com