Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: «Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή αναφέρθηκε στο ζήτημα του κορονοϊού που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αλλά και την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης με την παρέμβασή του γίνεται ο πρώτος απολογισμός μάχης 30 ημερών με την πανδημία αλλά και όσα κρίσιμα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κορονοϊό».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης είπε ότι «ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις» ενώ κάνοντας μια αναφορά στα όσα συνέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα είπε ότι «ευτυχώς η μάχη κερδήθηκε».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το παρασκήνιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και είπε ότι οι αποφάσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας ελήφθησαν νωρίς και όχι χωρίς μεγάλο κόστος.

«Πήραμε σκληρά μέτρα», είπε, «αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας στήριξε αυτά τα μέτρα. Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που δέχτηκαν περιορισμούς στην ελευθερία τους. Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή. Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας. Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι κυρίως εθνική», πρόσθεσε.

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πρώτη φροντίδα είναι οι Έλληνες που πρέπει να μείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι για να ξαναστήσουν όλα όσα γκρεμίζει η πανδημία.

Έπειτα, περιέγραψε τις 4 δέσμες μέτρων, ύψους 10 δισ. ευρώ. Εκεί, πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

«Στα περισσότερα κράτη, οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Εμείς στην Ελλάδα επιλέξαμε μια οριζόντια αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μια αποζημίωση 800 ευρώ και διατηρούν όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Όσον αφορά το Δώρο Πάσχα ξεκαθάρισε ότι, «Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα και μέχρι τις 10 Απριλίου θα δοθεί στους αγωνιστές της πρώτη γραμμής. Θα επιβραβεύσει χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας».

«Τα μέτρα αυτά έχουν κόστος», είπε ο πρωθυπουργός «αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά όρια για να τα καλύψουμε. Πετύχαμε και διεκδικήσαμε το προφανές είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή. Δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μπήκαμε στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ανεστάλησαν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Αύριο, είπε θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας μέσω ΕΣΠΑ. «Από εκεί θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε μέσα στο 2020 περισσότερα κονδύλια».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com