Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης να μην κάνει πίσω!
«Χωρίς το κορονο-ομόλογο η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω στο κορονο-ομόλογο».
«Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια» επισήμανε η κα Γεννηματά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
«Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα αυτή την ώρα. Με την έκδοση του λεγόμενου κορονο – ομόλογου, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους. Δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμούς για τα κράτη» δήλωσε η κ. Γεννηματά και συνέχισε:
«Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Τολμώ να πω ότι θα θέσει το μέλλον της σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών που είναι άλλοι από βορρά, άλλοι από το νότο άλλοι είναι σοσιαλιστές, άλλοι από το λαϊκό κόμμα».
«Την στηρίζουμε ανεπιφύλακτα» είπε και συνέχισε, «πράγματι τους τελευταίους μήνες έχουμε μία σειρά από δύσκολες συζητήσεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, ακόμα από τη συζήτηση για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη».
«Εγώ περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σημαία και ότι την επόμενη φορά θα έχει συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα ώστε να μην υπάρξει απόφαση, αν δεν είναι η απόφαση που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη και η πατρίδα μας», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
Επίσης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη σημασία του «Μένουμε σπίτι», σημειώνοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανταποκρίθηκε και εύχομαι να μη ζήσουμε ώρες ανάλογες αυτών ζουν γειτονικές μας ευρωπαϊκές χώρες», ενώ τόνισε πως «τίποτα δεν θα είναι ίδιο όταν τελειώσει η κρίση, εύχομαι να ηττηθούν ο λαϊκισμός και ο κυνισμός».
«Είναι σαν να υπάρχει ένας μαύρος κύκνος που αλλάζει τη ροή της ιστορίας, αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, αλλάζει τον καθένα από εμάς και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Είναι νωρίς ίσως για να το σκεφτούμε. Πολλά πράγματα δεν θα είναι ίδια όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Ελπίζω και εύχομαι το πρώτο που θα έχει ηττηθεί να είναι ο λαϊκισμός και οι κυνισμός και η αντίληψη ότι οι αγορές από μόνες τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Όχι δεν τα λύνουν. Χρειάζεται κράτος οργανωμένο. Χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κα Γεννηματά «έχουμε πόλεμο σε πολλά μέτωπα»:
- «Το πρώτο μέτωπο ήταν η καθυστέρηση της διασποράς. Εδώ ελπίζω να τα έχουμε καταφέρει.
- Το δεύτερο μέτωπο είναι η αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό απαιτεί οπωσδήποτε τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εδώ έχουμε ακόμα να κάνουμε σημαντικά πράγματα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι εναντίον μας.
- Το τρίτο μέτωπο είναι η οικονομία. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη και απαιτείται ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της οικονομίας μας. Ένα σχέδιο που απαιτεί διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, αλλά απαιτεί και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν είναι ένας τομέας που η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μόνη τις αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Και κυρίως χωρίς αιφνιδιασμούς».
Παράλληλα η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία σε σχέση με τα ανάλογα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Είναι σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και αποφασιστεί. Δεν αρκούν, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες δημοσιεύτηκαν τα μέτρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το πώς επιλέγουν να στηρίξουν το εισόδημα των εργαζομένων και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις», ανέφερε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής:
- «Το πρώτο θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες γιατί ρευστότητα στις επιχειρήσεις σημαίνει τράπεζες που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
- Το δεύτερο είναι ότι μέχρι τώρα βλέπουμε αποσπασματικά να εντάσσονται επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους στα ευεργετικά μέτρα και έχει δημιουργήσει αυτό πολλές διαμαρτυρίες, εύλογες και δίκαιες σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πάρα πολύ γρήγορα την πλήρη επεξεργασία για το ποιες είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πρέπει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις.
- Και ένα τρίτο σημείο. Μας έφερε η Κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Συνέβη, όμως, το εξής απαράδεκτο. Το άρθρο 9 της ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, ακόμα και σε αυτές που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και τους πολίτες της, να βάζουν τους εργαζόμενους τους για έξι μήνες, χωρίς κανένα κριτήριο, να δουλεύουν με μερική απασχόληση με το 50% του μισθού.
Είναι ένα δώρο στις επιχειρήσεις που πέραν των άλλων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πραγματικό κίνδυνο. Κυρίως όμως είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για τους εργαζόμενος που είναι στο έλεος του θεού. Μετά από τις διαμαρτυρίες και την κατακραυγή, ακούω ότι θα κάνουν πίσω.
Δεν αρκεί να κάνουν μερικώς πίσω σε αυτή τη διάταξη. Πρέπει να ακυρωθεί η διάταξη τώρα. Δεν είναι ώρα για τέτοιες κουτοπονηριές και μάλιστα στα τυφλά. Ένα ακόμα σημείο για την οικονομία. Χρειάζεται συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό. Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα τον κλάδο με μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές» κατέληξε.