Ενημέρωση με ένα κλικ

Κουτσούμπας: Eπίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας τώρα!

«Τώρα είναι η ώρα, αν περάσει έστω και μια μέρα θα είναι αργά»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε πως «η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση και ίσως βαθύτερη κρίση απ’ ό,τι πριν» από την πανδημία του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε για τα κυβερνητικά μέτρα πως, «είναι εντελώς ανεπαρκή» και «δεν αφορούν τη λεγόμενη στήριξη της οικονομίας, στην ουσία πρόκειται μόνο για ενίσχυση κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επιδοτούνται και φοροαπαλάσσονται».

Ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ, πως «πρέπει να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας τώρα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κουτσούμπα στον Νίκο Χατζηνικολάου:

  • Γραμματέα, καλή σας μέρα!
  • Καλημέρα σας! Καλή δύναμη σε όλους και όλες.

  • Κουράγιο να έχουμε γιατί μπήκαμε σε δύσκολη περίοδο.

  • Κουράγιο, γιατί πρέπει να ετοιμαζόμαστε και γι’ αυτή την περίοδο, που είναι πιο δύσκολη και πρωτόγνωρη, εννοώ τους συγκεκριμένους μήνες, όσο κρατήσει αυτή η κρίση, αλλά και μετά, γιατί και η επόμενη μέρα θέλει κουράγιο.

  • Αυτό θα ήταν το πρώτο μου ερώτημα, η επόμενη ημέρα. Θέλω να σας ρωτήσω αν εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμπλέξουμε με τον ιό, αλλά να μπλέξουμε πολύ άσχημα την επόμενη μέρα με τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης.

  • Ναι, οπωσδήποτε. Αυτό δεν είναι απλά φόβος. Η εκτίμησή μας είναι ότι και η ελληνική οικονομία, όπως και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια, μπαίνει σε ύφεση και ίσως σε βαθύτερη κρίση από ό,τι πριν. Φυσικά, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είχε προηγηθεί, κύριε Χατζηνικολάου, η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες.

Και βέβαια αυτό κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη, η οποία οπωσδήποτε κατά την άποψή μας δεν είναι η κύρια αιτία της κρίσης, αλλά απλά είναι η θρυαλλίδα, επιταχύνει και οξύνει αυτή την κατάσταση.

  • Ήταν ο καταλύτης της επιτάχυνσης.
  • Ακριβώς, ήταν ο καταλύτης. Είναι δεδομένο πλέον ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί και εξαιτίας της πολυδιαφημιζόμενης εξωστρέφειας από κάποιους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους.

Δυστυχώς, η εξωστρέφεια της οικονομίας, εννοώ τον τουρισμό, τη ναυτιλία κλπ. οδηγεί σε μεγαλύτερο βάθεμα και επιρροή της κρίσης που δυναμώνει και που θα δυναμώσει περισσότερο σε μία πορεία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Απ’ αυτή τη σκοπιά πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να υπάρξει προετοιμασία του ελληνικού λαού για να παλέψει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει άλλο, δεν μπορεί να χάσει άλλα.

  • Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση και σε ποιο βαθμό;
  • Είναι εντελώς ανεπαρκή, είναι σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα που αφορούν τη λεγόμενη στήριξη της οικονομίας.

Στην ουσία πρόκειται μόνο για ενίσχυση κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν αφορά καν μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που έχουν περάσει δυσκολίες, τις οποίες είχαν και λόγω της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης, αλλά και τώρα λόγω του κορονοϊού, ούτε για την αυτοαπασχόληση μιλάμε ούτε για τους μικροεπιχειρηματίες που φυτοζωούν και έχουν πολλά να πληρώσουν.

Μιλάμε για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι δυστυχώς για μια ακόμη φορά ενισχύονται, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις σ’ αυτούς τους κλάδους είχαν τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βλέπουμε ξανά να επιδοτούνται, να φοροαπαλλάσσονται, κάτι το οποίο δεν αφορά τον ελληνικό λαό.

Δυστυχώς την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι πάλι θα κληθούν να καλύψουν και τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις πιθανές νέες δανειοδοτήσεις και αυτό που ονομάζουμε κρίση στην ελληνική, ευρωπαϊκή οικονομία. Και αυτό φάνηκε βέβαια και στη χθεσινή Σύνοδο.

  • Θέλω και ένα σχόλιό σας για τη στάση που τήρησε η Γερμανία απέναντι στο αίτημα των χωρών του Νότου για ομόλογο κόντρα στον κορονοϊό.
  • Αυτή η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κι αυτό φάνηκε πρωταρχικά και από τη στάση της Γερμανίας, η οποία ενδιαφέρεται για τους δικούς της μονοπωλιακούς ομίλους, αυτούς χρηματοδοτεί με πακέτα στήριξης, δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο, ενώ μια σειρά χώρες προχωρούν σε μέτρα προστατευτισμού, κλείνουν τα σύνορα.

Αυτή η πορεία δεν πρόκειται να ανακοπεί κατά την άποψή μας και πρέπει να βγουν ορισμένα συμπεράσματα.

Εδώ η Γαλλία και η Γερμανία απαγόρευσαν ακόμη και τις εξαγωγές αναγκαίου υγειονομικού υλικού σε άλλες χώρες.

Αυτό αποδεικνύει αυτό που σε χίλιους δυο τόνους και τρόπους λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι αυτή η ΕΕ δεν είναι ένωση λαών, δεν είναι ένωση για τα συμφέροντα των λαών, είναι λυκοσυμμαχία, είναι λάκκος των λεόντων, είναι ιμπεριαλιστική ένωση κρατών.

Και βεβαίως δεν αρκεί μια πιο σκληρή στάση απέναντί της, που εμείς έτσι κι αλλιώς το λέγαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ακούν σ’ αυτά τα ζητήματα, επειδή έχουν άλλη ρότα, άλλη στρατηγική, άλλη άποψη που αποδεικνύεται παντελώς λαθεμένη.

Εδώ χρειάζεται πλέον να κινηθούν οι διαδικασίες πρώτα απ’ όλα μέσα απ’ τον ίδιο το λαό, με τη λαϊκή θέληση για αποδέσμευση από την ΕΕ και να έχουμε αλλαγές και στην οικονομία και στην κοινωνία όπου πραγματικά ο λαός θα μπορεί να καθορίζει με κεντρικό σχέδιο είτε αυτό αφορά την Υγεία, είτε την Παιδεία, είτε συνολικά την Οικονομία.

  • Θέλω και την τοποθέτησή σας απέναντι στον τρόπο χειρισμού της κυβέρνησης στο υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης «κορονοϊός». Πιστεύετε ότι το χειρίστηκε καλά μέχρι τώρα και πόσο ανήσυχος είστε για την επόμενη μέρα, καθώς φαίνεται ότι τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι περισσότερα.
  • Όπως ξέρετε, εμείς απ’ την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα ακούσουμε την ιατρική κοινότητα, ακούμε την επιστημονική άποψη, ακούμε τους γιατρούς, τους πάρα πολλούς κομμουνιστές γιατρούς που έχουμε, αξιόλογους επιστήμονες που συμπίπτουν σε αυτή τη λογική.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πήραμε μέτρα για τις Κομματικές Οργανώσεις, για την προστασία και την αυτοπροστασία των συνανθρώπων μας, την προστασία των ευπαθών ομάδων, αναστείλαμε εκδηλώσεις και μάλιστα πριν ανακοινωθούν τα επίσημα μέτρα.

Όμως τα μέτρα είναι παντελώς ανεπαρκή. Εμείς βάζουμε σε προτεραιότητα το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Ανησυχείτε ότι δεν θα αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας;

  • Φοβάμαι ότι δεν θα αντέξει, ήδη είναι στα όριά του. Ήδη γιατροί, νοσηλευτές -τα παρακολουθούμε και απ΄ την τηλεόραση, τα περισσότερα δεν λέγονται, μας τα λένε οι ίδιοι όταν απευθυνόμαστε σ’ αυτούς, τα λένε οι φορείς τους, οι διαμαρτυρίες τους- είναι στα όρια της εξάντλησης.

Και της ανθρώπινης εξάντλησης, διότι είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο, εκτός του ψυχολογικού βάρους που κουβαλάει ο καθένας τους, γιατί κι αυτοί έχουν τις οικογένειές τους όταν πάνε σπίτι, αλλά και εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέτρων.

Είναι ανεπαρκή τα μέτρα, λείπουν ακόμη πολλά, επιμένουμε σ’ αυτό παρότι το αρνείται επιμόνως το υπουργείο. Η κυβέρνηση λέει ότι κάνει προσπάθειες -δεν το αμφισβητούμε αυτό- όμως οι προσπάθειες πρέπει να δυναμώσουν είτε για μάσκες είτε για άλλο υλικό. Όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να παρθούν, διότι ήδη σε μεγάλο ποσοστό νοσηλευτές, υγειονομικοί, γιατροί έχουν προσβληθεί από κορονοϊό αυτή τη στιγμή και κάποιοι που δεν τους ξέρουμε ακόμη.

Και όλα τα στατιστικά στοιχεία μας λένε ότι θα προσβληθεί γύρω στο 30% του υγειονομικού προσωπικού, οπότε είναι αμεσότατη ανάγκη οι προσλήψεις. Δεν φτάνουν οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ή οι 500 γιατροί.

Μπορεί αυτήν τη στιγμή απ’ ό,τι λένε τα κρούσματα να είναι γύρω στις 15.000, δεν είναι επιβεβαιωμένο αλλά εκεί τα υπολογίζουν, αλλά το επόμενο 15ήμερο θα μιλάμε -δεν θέλω να πανικοβάλλω, αυτό το λέει η ίδια η στατιστική και η επιστήμη, τα ίδια μαθαίνουμε εμείς όπως μαθαίνετε κι εσείς- για πολλές δεκάδες χιλιάδες και βεβαίως δεν ξέρουμε τη μετάλλαξη του ιού, δεν ξέρουμε μια σειρά άλλα ζητήματα.

Άρα λοιπόν, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία και όχι η πληρωμή, τώρα το ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 800 ευρώ που έδινε το κράτος να το πληρώνει 1.600 ευρώ ημερησίως, επειδή φωνάζει ο μεγάλος ιδιώτης κλινικάρχης, ο οποίος πλούτισε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ξέρουμε ότι αυτός ο τομέας είχε μεγάλη κερδοφορία. Έλεος δηλαδή, πού θα πάμε.

  • Βλέπω στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» σήμερα ότι δεν ασκείτε κριτική μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα. Γιατί;
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ζήτημα της επίταξης λέει «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Δεν μιλάει καθαρά και ξάστερα για την επίταξη, την οποία λέει το ΚΚΕ, που σημαίνει ότι 350 ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ πρέπει να επιταχθούν και όχι να μισθωθούν.

Θα πρέπει να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς σε συγκεκριμένο κεντρικό σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για να υπάρξει πραγματική περίθαλψη του λαού.

Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά λέει να μην πληρώσουν μόνο κάποιες ιδιωτικές κλινικές, να πληρωθούν όλες ισότιμα, να μη δίνουμε τα 1.600 ευρώ ημερησίως μόνο σε κάποιους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας, να τα δίνουμε και σε άλλους και πάει λέγοντας.

Αυτή είναι ουσιαστικά η κριτική που ασκεί. Εκτός από τις τεράστιες ευθύνες που έχει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ έκλεισαν τα νοσοκομεία, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά, η ΝΔ μείωσε κονδύλια για την Υγεία παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο, κανείς τους δεν έκανε προσλήψεις όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού.

Μαζί παραμυθιάζουν τον λαό ότι δήθεν ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και του δημόσιου τομέα της Υγείας.

Πρόκειται για μεγάλο μύθο. Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες αποδεικνύεται ότι είναι μύθος πως η συνύπαρξη του ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα με τον δημόσιο μπορεί να βοηθήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, το υπονομεύει και αυτό πρέπει να είναι καθαρό στον ελληνικό λαό.

Τώρα είναι η στιγμή για να γίνει αυτό, αν περάσει έστω και μια μέρα, θα είναι αργά.

  • Τώρα, κλείνοντας, θέλω να ζητήσω και ένα σχόλιό σας, γιατί ο κόσμος λέει ότι είμαστε μονοθεματικοί με τον κορονοϊό και έχουμε ξεχάσει τα άλλα μεγάλα προβλήματα. Να ζητήσω ένα σχόλιό σας για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και στο Αιγαίο, που ακόμη και σήμερα το πρωί είχαμε παραβιάσεις, αλλά και στον Έβρο, που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό την τουρκική προκλητικότητα στο απόγειό της.
  • Νομίζω ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα θα συνεχιστεί. Έχω ξαναπεί ότι η τουρκική αστική τάξη, οι διεκδικήσεις και το σχέδιο που έχει βάλει το υλοποιεί βήμα το βήμα, περιμένοντας πάντα την κατάλληλη στιγμή για να δράσει.

Έχει διεκδικήσεις για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι σε χώρες της περιοχής, συνεχίζει να προκαλεί και να επεμβαίνει, να συμμετέχει σε πολέμους στην περιοχή.

Βεβαίως, δεν είναι απάντηση η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που όλο και περισσότερο ταυτίζεται και συμμετέχει στα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας αποστολές στρατιωτικών εκτός συνόρων δήθεν για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και έτσι να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.

Αυτό μας βάζει όλο και πιο βαθιά σ’ αυτή τη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των πολέμων, των επεμβάσεων και θα την πληρώσουν πάλι οι λαοί, θα την πληρώσουν πάλι τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και άλλων λαών της περιοχής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com