Ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης στη Βεγγάζη: Επαφές με τον στρατάρχη Χαφτάρ και εγκαίνια ελληνικού προξενείου
Σημαντικές διπλωματικές επαφές πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, εστιάζοντας σε ζητήματα ασφάλειας, μεταναστευτικό και ακαδημαϊκής συνεργασίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί διήμερη επίσκεψη στη Βεγγάζη της Λιβύης. Κατά την άφιξή του, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Αργότερα, είχε συνάντηση και με τον γιο του στρατάρχη, ο οποίος κατέχει τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη. Η επίσκεψη κορυφώθηκε με τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στην πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η επαφή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τις αρχές της ανατολικής Λιβύης μετά την περίοδο της έντασης που είχε προκληθεί σχετικά με την εκχώρηση δικαιωμάτων για την έρευνα και άντληση υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, στην αμερικανική εταιρεία Chevron.
Στη διάρκεια των συζητήσεων, τέθηκαν επί τάπητος και θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Η πλευρά της Βεγγάζης εξέφρασε, παράλληλα, την επιθυμία της για ενίσχυση των ακαδημαϊκών ανταλλαγών, τόσο σε επίπεδο φοιτητών όσο και καθηγητών, καθώς και για ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση της ανατολικής Λιβύης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με την Τρίπολη, σχετικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.