Ενημέρωση με ένα κλικ

Ολοκληρώθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαφορετικά πορίσματα από τα κόμματα

Σφοδρές αντιπαραθέσεις και αντικρουόμενες προτάσεις για ποινικές ευθύνες υπουργών, μετά από πέντε μήνες εργασιών.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες εργασίας, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες της, με τα κόμματα να καταθέτουν τα δικά τους πορίσματα. Η μακρά διάρκεια της διαδικασίας και ο μεγάλος αριθμός εξετασθέντων μαρτύρων χαρακτηρίστηκαν από έντονες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία, στο πόρισμά της, χαρακτηρίζει θεσμικά ορθή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής και όχι Προκαταρκτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Βορίδης ουδέποτε παρενέβη στη διεξαγωγή των ελέγχων, ούτε επεδίωξε να αναμειχθεί με ελέγχους ή αποδεσμεύσεις συγκεκριμένων ΑΦΜ. Ομοίως, για τον κ. Αυγενάκη, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η ειδική υπόσταση του αδικήματος της συνέργειας ή/και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Η ΝΔ εξαπολύει, επίσης, βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την τεχνική λύση, κάνοντας λόγο για πελατειακές πρακτικές προσώπων που συνδέονται με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ επισημαίνει ότι τα προβλήματα στον Οργανισμό είναι διαχρονικά και διακομματικά.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο δικό του πόρισμα, ζητεί τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Η εισηγήτρια του κόμματος, Μιλένα Αποστολάκη, σημειώνει ότι οι εργασίες της εξεταστικής ενίσχυσαν την ανάγκη διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών, κατηγορώντας το Μαξίμου για αποκλεισμό της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, οι οποίοι στο κοινό τους πόρισμα ζητούν την παραπομπή των Βορίδη και Αυγενάκη σε Προκαταρκτική Επιτροπή. Ο Βασίλης Κόκκαλης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι τα «γαλάζια κυκλώματα» έδρασαν φανερά με ευνοϊκές υπουργικές αποφάσεις ή παραλείψεις, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά επισημαίνει την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, επιμένει στη συνέχιση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι, αν αυτό δεν συμβεί, θα καταθέσει το δικό του πόρισμα, χωρίς να τρέφει αυταπάτες για τα περιθώρια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Η Ελληνική Λύση καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Αυγενάκη και Βορίδη, ζητώντας παράλληλα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Μάκη Βορίδη με τον Γρηγόρη Βάρρα, του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Ευάγγελο Σημαντράκο και του Γιώργου Πιτσιλή με τους ορκωτούς λογιστές.

Η ΝΙΚΗ, στο πόρισμά της, καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους δύο πρώην υπουργούς, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τον πρωθυπουργό, τον Μάκη Βορίδη, τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να μελετήσει τα πορίσματα και να εγκρίνει το τελικό, το οποίο θα κατατεθεί την Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, με την τελική συζήτηση να αναμένεται να αποτελέσει το αποκορύφωμα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com