Αγροτικό: Ένταση στην πολιτική σκηνή – Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση
Διχασμός μεταξύ διαλόγου και διαχείρισης πολιτικού κόστους, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για συζητήσεις, αλλά θέτει όρια στους αποκλεισμούς δρόμων.
Το αγροτικό ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρότασή της για διάλογο με τους αγρότες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών δρόμων, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.
«Η κυβέρνηση έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες της. Αν όμως επιμένουν στην άρνηση, δεν μας μένει παρά να ανακοινώσουμε μόνοι μας πού καταλήγουμε. Προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής. Υπάρχουν μέθοδοι έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί κάποιες μειοψηφίες, οι οποίες είναι κομματικά καθοδηγούμενες, να κάνουν όμηρο όλη την κοινωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «κάνει διαχείριση πολιτικού κόστους» και ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη, θα ζητήσει περισσότερα. «Τώρα θα πρέπει να μας πει από πού θα φορολογήσει και με ποιον τρόπο τους πολίτες, τους υπόλοιπους, για να δώσει τα παραπάνω», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «τα λεφτά δεν έρχονται από τον ουρανό, ούτε φυτρώνουν από λεφτόδεντρα».
Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση την έλλειψη σχεδίου για τον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι ο κ. Μαρινάκης «μοιράζει τελεσίγραφα καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να κάνουν το ακροατήριο στις προαποφασισμένες ανακοινώσεις τους την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα».
Από το μπλόκο της Νίκαιας, ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να βρεθεί λύση. Τροφοδοτεί έναν ψευδή κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά η κοινωνία, όπως δείχνουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως δείχνουν οι λαϊκές αγορές, όπως δείχνουν οι ταξιτζήδες, θέλουν να επιλυθούν τα προβλήματα των αγροτών γιατί είναι προβλήματα όλης της Ελλάδας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι «έχουν τιναχθεί στον αέρα όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσει, να καταστείλει, να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού».
Ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι «οι αγρότες έχουν έναν τρόπο να πιέσουν. Είναι αυτός με τα αγροτικά μπλόκα και είμαστε στο πλευρό των αγροτών».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, σημείωσε ότι «οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι είναι το μέλλον της χώρας, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι το κακό παρελθόν της. Χωρίς αγροτιά, χωρίς κτηνοτροφία, η Ελλάδα πεθαίνει. Είναι το θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αγροτικές επιδοτήσεις, παρά την καθυστέρηση ενός μήνα λόγω της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, φέτος ήταν αυξημένες, φτάνοντας τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
