Ελλάδα: Ενεργειακός κόμβος και πρωταγωνιστής στην Ευρώπη μετά τη σύνοδο P-TEC
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπαασταύρου, χαιρέτισε τις συμφωνίες για αμερικανικό φυσικό αέριο, έρευνες υδρογονανθράκων και στήριξη των πολιτών.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κεντρική αρτηρία ανάπτυξης για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που καλύπτει 100 εκατομμύρια ανθρώπους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Συνόδου για την Ενέργεια (P-TEC) που φιλοξένησε η χώρα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπαασταύρου, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ιστορική εθνική επιτυχία», τονίζοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε αναντικατάστατο ενεργειακό κόμβο.
Ο κ. Παπαασταύρου, μιλώντας στην τηλεόραση ΕΡΤ News, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και σαφές σχέδιο, κατόρθωσε να πείσει τους Αμερικανούς συμμάχους να διοχετεύσουν το φυσικό τους αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτή η εξέλιξη, όπως επισήμανε, αποφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Από τον περασμένο Μάιο, με επισκέψεις σε Χιούστον και Ουάσινγκτον, η Ελλάδα πρότεινε να γίνει ο κεντρικός άξονας για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διαθέτοντας ήδη τις απαραίτητες υποδομές, όπως η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική της σταθερότητα. Η χώρα αξιοποίησε στο έπακρο τη γεωγραφική της θέση και την ισχυρή της ναυτιλία, εκμεταλλευόμενη ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τρεις κομβικές συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου:
* **Ερευνητική γεώτρηση:** Η ExxonMobil, η Helleniq Energy και η Energean προχώρησαν σε συμφωνία για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χώρα μετά από 40 χρόνια, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 18 μηνών.
* **Κάθετος άξονας ανάπτυξης:** Υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κάθετου άξονα, που θα λειτουργήσει ως κεντρική αρτηρία για τη μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας.
* **Μακροχρόνιο συμβόλαιο:** Υπεγράφη μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, από τη ΔΕΠΑ-ΑΚΤOR.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο απαιτεί την ανάπτυξη υποδομών και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, στοιχεία τα οποία «κλειδώθηκαν» στη σύνοδο, καθιστώντας την Ελλάδα συνδιαμορφωτή και πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών ενεργειακών εξελίξεων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνάντησης “3+1” (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και ΗΠΑ), δηλώθηκε η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά ενεργειακά έργα σύνδεσης, στην ίδρυση ενός ενεργειακού κέντρου, καθώς και στη διασφάλιση σταθερότητας και ενίσχυσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Απαντώντας σε ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα εξάρτηση από το αμερικανικό φυσικό αέριο, ο κ. Παπαασταύρου επανέλαβε την πολιτική της κυβέρνησης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Τόνισε τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες καλύπτουν ήδη το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, την αξιοποίηση της ευκαιρίας για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, καθώς και τις έρευνες για εγχώριους υδρογονάνθρακες. Στόχος παραμένει η ενεργειακή αυτάρκεια, η αύξηση του εθνικού πλούτου, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της γεωπολιτικής ασφάλειας, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν την προστασία του ενεργειακού διαδρόμου.
Ο Υπουργός υπενθύμισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια στάση αρχών που επιδοκιμάστηκε με τη σημερινή γεωπολιτική εξέλιξη.
**Επίδομα Θέρμανσης και Στήριξη Νοικοκυριών**
Στο μεταξύ, για την καθημερινότητα των πολιτών, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, με προθεσμία την 5η Δεκεμβρίου. «Είναι σημαντικό κάθε οικογένεια να γνωρίζει εγκαίρως τι δικαιούται, ώστε να προγραμματίζει με ασφάλεια τον προϋπολογισμό της για τον χειμώνα», υπογράμμισε ο κ. Παπαασταύρου, υπενθυμίζοντας ότι το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» ενισχύθηκε σημαντικά, με τον προϋπολογισμό να αυξάνεται από 223 εκατομμύρια σε 650 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. «Πάνω από 100.000 επιπλέον νοικοκυριά έδειξαν ενδιαφέρον, προσφέροντας πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας και ουσιαστική στήριξη», ανέφερε ο Υπουργός.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαασταύρου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς τιμές ενέργειας και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των πολιτών, ώστε «η αποκλιμάκωση των πιέσεων να έχει διάρκεια και κανείς να μην μείνει πίσω».