Αυστηροποίηση οπλοκατοχής και ανανέωση μεταναστευτικής πολιτικής στο επίκεντρο
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης, Σέβη Βολουδάκη, τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στα όπλα μετά τα γεγονότα στα Βορίζια, ενώ παράλληλα προωθείται νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα Βορίζια της Κρήτης, η ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική στην οπλοκατοχή τέθηκε επιτακτικά στο τραπέζι. Η Υφυπουργός Μετανάστευσης, Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι «είναι άδικο να χαρακτηρίζεται ένα ολόκληρο νησί από μεμονωμένα περιστατικά», υπογραμμίζοντας παράλληλα την απόλυτη ανάγκη για μια νέα, πιο συνεκτική και αυστηρή προσέγγιση στο ζήτημα.
«Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: αυστηροποίηση των ελέγχων, ενιαία εφαρμογή του νόμου και προγράμματα ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες. Η πρόληψη ξεκινά από την παιδεία — από τη νέα γενιά που πρέπει να μάθει ότι η οπλοκατοχή δεν είναι στοιχείο ταυτότητας, αλλά παράγοντας κινδύνου», δήλωσε η κα Βολουδάκη.
Παράλληλα, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο κεντρικός του στόχος είναι ο εξορθολογισμός, η λειτουργικότητα και η διαφάνεια του πλαισίου, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ιδίως σε τομείς με ελλείψεις εργατικών χεριών. «Η νόμιμη οδός είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούμε να πετύχουμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις, να καλύψουμε ανάγκες, να ενισχύσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, να στηρίξουμε τη κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση», τόνισε.
Σχετικά με την Κρήτη, η Υφυπουργός επανέλαβε ότι το νησί δεν ταυτίζεται με την οπλοκατοχή, αν και αναγνώρισε ότι υφίσταται ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Τα πρόσφατα γεγονότα στα Βορίζια ανέδειξαν την ανάγκη για μια νέα, πιο αυστηρή και συνεκτική πολιτική», υπογράμμισε. Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε ότι έχουν ανακοινωθεί αυστηρά μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, περιλαμβάνοντας την αυστηροποίηση των ποινών, την επανεξέταση αδειών και συστηματικούς ελέγχους. Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει την παρουσία και τους ελέγχους σε όλο το νησί, με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας και την άνευ εξαιρέσεων εφαρμογή του νόμου.
«Οι νέες γενιές πρέπει να απομακρυνθούν από τη λογική των όπλων και να στραφούν σε δημιουργικές διεξόδους, σε αξίες που ενώνουν και εξελίσσουν την κοινωνία μας. Η ασφάλεια είναι ζήτημα νόμου, αλλά και ζήτημα παιδείας, προτύπων και επιλογών», κατέληξε η κα Βολουδάκη.