Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για τα Τέμπη – Αντιπαράθεση χωρίς όρια για τις ευθύνες
Σκληρές δηλώσεις και αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση στη συζήτηση για την παραπομπή Καραμανλή – Καταγγελίες για συγκάλυψη, απάντηση της κυβέρνησης περί θεσμικής ευθύνης
Η συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, εξελίχθηκε σε μετωπική πολιτική σύγκρουση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, θεσμικό ευτελισμό και κυνισμό.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της υπερασπίστηκε την επιλογή παραπομπής του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για πράξη ευθύνης και όχι για πολιτικό ελιγμό.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η δήλωση από την κυβέρνηση
Την παράσταση έκλεψε το θερμό επεισόδιο που είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Λαμπρούλη, ο τελευταίος αποχώρησε από το προεδρείο και η συνεδρίαση διακόπηκε για 20 περίπου λεπτά, με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να ανακοινώνει στη συνέχεια πως διαβιβάζει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, «για τα περαιτέρω» τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας, με όσα έχει πει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Μετά τους διαδοχικούς καυγάδες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά επέλεξε να κλείσει τη δική της ομιλία στη βουλή… τραγουδώντας:
«Στη δική μου δουλειά η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι το παν αλλιώς πας σπίτι σου. Αν δεν είσαι αληθινός δεν στέκεσαι πουθενά. Δεν συνομιλείς με το κοινό. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο κάθε ένας μέσα στο τρένο. Η ελίτ δεν θα μπορούσε να είναι στο τρένο. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές που είναι εξαρτήματα της μηχανής ήταν στο τρένο. Υπάρχει ένα ωραίο τραγούδι που τοπ λέει ο λαός μέσω της κυρίας Ελένης Βιτάλη και θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω. Επειδή είναι παράσταση όλο αυτό και πέφτει η αυλαία θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω” είπε.
Ανδρουλάκης: «Βουλή-πλυντήριο, κράτος-λάφυρο»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας πως έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό εξουσίας που λειτουργεί χωρίς έλεγχο, με απόλυτη πίστη στον πρωθυπουργό.
«Αντιμετωπίζετε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σαν εξωτικό φρούτο. Πού πάει η χώρα στα χέρια σας;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Επενδύετε στην κόπωση της κοινωνίας. Θα έρθει η ΔΕΘ, θα μοιράσετε υπερπλεόνασμα και νομίζετε ότι όλα θα ξεχαστούν. Τόσο κυνικοί είστε».
Φάμελλος: «875 ημέρες συγκάλυψης – Δεν θα νομιμοποιήσουμε τα καραγκιοζιλίκια»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για οργανωμένη προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας από την κυβέρνηση για 875 ημέρες, από τη στιγμή του δυστυχήματος.
«Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, κατασκευάζει πολιτικά καραγκιοζιλίκια και θεσμικά προσχήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα νομιμοποιήσει. Γι’ αυτό αποχωρούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα «παρωδία» και εργαλείο «ξεπλύματος» των κυβερνητικών ευθυνών.
Κουτσούμπας: «Ο Μητσοτάκης έχει πολιτικές και θεσμικές ευθύνες»
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε πως το κόμμα του είχε προ μηνών καταθέσει πλήρες σκεπτικό βασισμένο στη δικογραφία, το οποίο κατέληγε στην ανάγκη να διερευνηθούν κακουργηματικές ευθύνες για σειρά πρώην υπουργών και υφυπουργών, καθώς και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Η Νέα Δημοκρατία ολοκληρώνει το κακοστημένο θέατρο συγκάλυψης που ξεκίνησε. Μετά την υπόθεση Τριαντόπουλου, τώρα έχουμε το δεύτερο επεισόδιο. Και έπεται συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.
Κυβερνητική απάντηση: «Η Δικαιοσύνη θα μιλήσει, όχι τα συνθήματα»
Απαντώντας στις σφοδρές κατηγορίες, κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι η Βουλή λειτούργησε θεσμικά, παραπέμποντας την υπόθεση στον φυσικό της χώρο, τη Δικαιοσύνη.
«Η κυβέρνηση δεν έκρυψε τίποτα. Πρώτη ανάλαβε πολιτική ευθύνη, με την παραίτηση Καραμανλή την επόμενη ημέρα της τραγωδίας», σημείωναν.
«Δεν είμαστε εδώ για θεατρινισμούς. Είμαστε εδώ για να σεβαστούμε τους θεσμούς και τις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσαν, υποστηρίζοντας πως η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά την εθνική τραγωδία.
Η επόμενη μέρα μετά την πολιτική θύελλα
Το Δικαστικό Συμβούλιο πλέον καλείται να εξετάσει το νομικό σκέλος της υπόθεσης και να κρίνει εάν υπάρχουν στοιχεία για την τέλεση αξιόποινης πράξης από τον πρώην υπουργό. Η εξέλιξη αυτή θα έχει βαθύ πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς η υπόθεση Τεμπών δεν είναι απλώς ένα τραγικό γεγονός του παρελθόντος, αλλά μια ανοικτή πληγή για την ελληνική κοινωνία.
Το ζητούμενο τώρα είναι αν η δικαστική διερεύνηση θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου ή αν θα ενισχύσει την καχυποψία για τη λειτουργία των θεσμών.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις