Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Σκοπός του νομοσχεδίου υ είναι η αποφυγή καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο προβλέπει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τη διαδικασία δημοσίευσης διαθηκών και τη ρύθμιση των ανακοπών σε αναγκαστική εκτέλεση.
Το σχέδιο νόμου εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο επιχειρεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πολιτικής δικαιοσύνης.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Μέρους Α’ εστιάζουν στην ολοκλήρωση μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της πολιτικής δικαιοσύνης, που ξεκίνησε με τον ν. 5108/2024, ο οποίος ενοποίησε τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και αναδιοργάνωσε τη χωροταξική δομή των δικαστηρίων, και συνεχίστηκε με τον ν. 5134/2024, επιβάλλοντας παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και σε συναφείς κανονισμούς.
Έμφαση δίνεται στην τακτική διαδικασία, όπου δηλαδή παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις και πρακτικές δυσλειτουργίες, συνεπεία του ν. 4335/2015 (Α’ 87). Η εν λόγω αναμόρφωση γίνεται κυρίως μέσω της εισαγωγής «προδικασίας», ώστε να μην χρειάζεται ο δικαστής να διαπιστώνει θέματα αοριστίας και τυπικών ελλείψεων το πρώτον κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η εκδίκαση της οποίας συχνά λαμβάνει χώρα αρκετά χρόνια μετά την κατάθεση του δικογράφου.
Ακολούθως, με το Mέρος Β’ του σχεδίου νόμου εισάγονται εξαιρετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό των ανακοπών κατά την αναγκαστική εκτέλεση (άρθρα 632 και 933 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις, προβλέπεται η λήψη μιας σειράς δικονομικών μέτρων για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας συζήτησης μέσω επαναπροσδιορισμού των δικασίμων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα που έχει συσσωρευτεί στα πινάκια των πρωτοδικείων.
Τέλος, με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις του Μέρους Γ’ εισάγονται σημαντικές τροποποιήσεις στη χρέωση των υποθέσεων και στην αξιολόγηση των καθυστερήσεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Οι αλλαγές στοχεύουν στην ισόρροπη κατανομή του φόρτου εργασίας, με την εισαγωγή ανώτατων και κατώτατων ορίων χρέωσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρεια κάθε υπόθεσης.
Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων ή επεξεργασία δικογραφιών αποτελεί λόγο μη προαγωγής, εκτός αν ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός υπερβεί το ανώτατο όριο χρέωσης, οπότε η καθυστέρηση θεωρείται δικαιολογημένη. Με τις διατάξεις του Μέρους Γ’ επιδιώκεται η αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων των φορέων που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, τα οποία εμποδίζουν την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία της, όπως, ενδεικτικά, η υποστελέχωση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις