Μητσοτάκης: Η Ρωσία να αποδεχθεί άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το Σάββατο στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Ουκρανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της αποκαλούμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» και επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών, όπως προτείνεται από κοινού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους.
Τη Σύνοδο Κορυφής της αποκαλούμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» συγκάλεσαν στο Κίεβο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.
Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ συμμετείχαν μαζί με τον Ζελένσκι σε διαδικτυακή διάσκεψη με άλλους ηγέτες της «συμμαχίας των προθύμων», των δυτικών χωρών – κυρίως ευρωπαϊκών – που είναι έτοιμες να προσφέρουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή του στα αγγλικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε:
«Χάρηκα πολύ που συμμετείχα στην έκκληση των ηγετών για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία».

Και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε σήμερα την πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών χωρίς όρους στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλλει περισσότερες σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, στην περίπτωση παραβίασης μιας εκεχειρίας.
“Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας”, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα αποφασίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, σε περίπτωση που το Κρεμλίνο δεν δεχθεί την πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, προειδοποίησε από την πλευρά του ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «εάν προκύψει ανάγκη, εάν αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό του πολέμου».
«Το μήνυμά μας είναι:
Είμαστε εδώ μαζί. Ταυτόχρονα, με το ίδιο μήνυμα, υποστηρίζουμε την Ουκρανία, σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση, με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ζητάμε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Πούτιν.
Εκείνος πρέπει να απαντήσει σε αυτή την προσφορά», δήλωσε ο κ. Μερτς στην BILD από το Κίεβο, όπου βρίσκεται μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας.
«Εάν δεν υπάρξει 30ήμερη κατάπαυση του πυρός μετά το Σαββατοκύριακο, επειδή ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν συνεχίζει να απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, θα υπάρξει μαζική αυστηροποίηση των κυρώσεων και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία – η πολιτική, η οικονομική, αλλά και η στρατιωτική βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Μερτς και επισήμανε ότι η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει αυτή την αυστηροποίηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «προφανώς χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς και σημείωσε ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ.
Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι δεν το αποκλείει κατηγορηματικά.
«Εάν προκύψει η ανάγκη, εάν αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό αυτού του πολέμου, είμαι πρόθυμος να κάνω πολλά. Αλλά πρώτα, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο της εκεχειρίας έπειτα από αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις