
Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του χρόνου για ελεγχόμενη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια
Μέχρι το τέλος του έτους όλα τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν θέσει σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου.
Η Σοφία Ζαχαράκη, στη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε δύο προθεσμίες που σχετίζονται με την εφαρμογή διατάξεων του νόμου του 2021 για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση σχετικά με τους ανενεργούς φοιτητές, ώστε να δίνεται η δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον υπάρχει σαφής πρόθεση ολοκλήρωσης των σπουδών, να μην προχωρά η διαγραφή τους από τα μητρώα των ΑΕΙ.
Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του έτους όλα τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν θέσει σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου υποχρεούνται να καταθέσουν ή να επικαιροποιήσουν τα προβλεπόμενα σχέδια ασφαλείας, όπως ορίζει ο νόμος από το 2021.
Μέχρι στιγμής, μόνο 8 από τα 24 ανώτατα ιδρύματα έχουν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη υποχρέωση: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Όσον αφορά στην οριστική διαγραφή φοιτητών που διαπράττουν σοβαρά παραπτώματα, προβλέπεται αλλαγή στο νόμο, ώστε να συγκροτηθεί ένα πειθαρχικό συμβούλιο ανά πανεπιστήμιο, αντί ενός ανά σχολή που ισχύει τώρα και στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί. Και επιπλέον θα προβλέπεται ρητώς ότι όποιος καταστρέφει θα πληρώνει το κόστος της ζημιάς που θα έχει προκαλέσει.
Η συζήτηση στη Σύνοδο διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ όπως επισημαίνεται η υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος. Οι πρυτάνεις συμφώνησαν ότι υπάρχει υπερ-προβολή των περιστατικών βίας, πράγμα που προκαλεί ζημιά στην προσπάθεια διεθνοποίησης των πανεπιστημίων.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας είναι:
Ι. Η υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο (2) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
ΙΙ. Αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
ΙΙΙ. Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
IV. Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης – έως το τέλος Ιουλίου – όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή – Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών – Δημιουργία Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο ΥΠΑΙΘΑ – Πλήρης στελέχωση και ενεργοποίηση της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
V. Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου
Κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επίσης εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
VΙ. Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις οργανωμένων περιστατικών βίας.
VII. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στη Δ.Ο.Υ.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις