Μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια ανακοινώνει η κυβέρνηση
Η πρόσφατη καταδρομική και οργανωμένη επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή και ο τραυματισμός φοιτητή, έθεσαν την κυβέρνηση σε συναγερμό
Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια ανακοινώνει η κυβέρνηση και ήδη έχει δοθεί μία πρόγευση των κινήσεων που θα δρομολογηθούν άμεσα.
Η πρόσφατη καταδρομική και οργανωμένη επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή και ο τραυματισμός φοιτητή, έθεσαν την κυβέρνηση σε συναγερμό. Οι εικόνες αυτές, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη, επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και δυναμώνουν το αίτημα των πολιτών να μπει επιτέλους «φρένο» στο «άσυλο ανομίας» στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινώσει η κ. Ζαχαράκη. περιλαμβάνονται τα εξής:
-Οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια, προπηλακισμούς καθηγητών, βανδαλισμούς στην περιουσία των Πανεπιστημίων, σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης από τη Δικαιοσύνη, θα διαγράφονται οριστικά από το πανεπιστήμιο.
-Παράλληλα, εκτός από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες οι εν λόγω φοιτητές, με καταλογισμό στο ΑΦΜ τους, θα καλούνται να πληρώνουν το κόστος των ζημιών. Θα λαμβάνουν ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι ποσό πρέπει να καταβάλλουν.
-Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα είναι υποχρεωμένες να κινούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες όταν διαπιστώνουν κατάληψη από φοιτητές ή γίνονται έκνομες ενέργειες, όπως για παράδειγμα, λειτουργία παράνομου «κυλικείου» από ομάδες φοιτητών κ.α.
-Επιπλέον, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που δεν ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο για την εφαρμογή του νέου ποινολογίου, με απόφαση του/της υπουργού Παιδείας, θα έχουν προσωπικές νομικές συνέπειες, ενώ οικονομικές συνέπειες θα έχει το Πανεπιστήμιο, όπως περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση.
«Οι πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου θα έχουν συνέπειες» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» προσθέτουν.