Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας – Καΐρου

Κοινές είναι οι θέσεις των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Θερμό ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε προηγουμένως ο Αιγύπτιος ηγέτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.

 

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, ξεκίνησαν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προς τα μέσα ενημέρωσης. 

 

 

«Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας- Καΐρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Συζητήσαμε για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αφήνοντας αιχμές και κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

 

Κοινές είναι οι θέσεις των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αξία της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της ενέργειας όπου υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβαμε.

 

«Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε.

Εταιρική στρατηγική σχέση

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε.

 

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά, καθώς όπως είπε, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία.  Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει να υπάρχουν χώροι λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς.

 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η υπογραφή της  διακήρυξης ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ υπήρξαν συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για ένα ευρύτερο και όχι διμερές έργο. «Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών», είπε.

 

Συμφωνία υπήρξε και για τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες, είπε, συζήτησαν για τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας. «Τόνισα ότι πρέπει να γίνει εκεχειρία και να φύγουν οι όμηροι και να μείνουν οι κάτοικοι στις εστίες τους. Και το ανθρωπιστικό θέμα υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο». Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, πρέπει να υπάρξουν λύσεις για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της εγκατάλειψης των πολιτών. «Πρέπει να μείνουν στις εστίες τους», είπε, ζητώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τάχθηκε υπέρ μία λύσης δύο κρατών.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com