Σήμερα η προανακριτική για Τριαντόπουλο – Αποφασίζεται η απευθείας παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο
Σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής σύγκρουσης, η Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες της.
Σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής σύγκρουσης, η Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες της, με την αποδοχή ουσιαστικά του αιτήματος του πρώην υφυπουργού για παραπομπή της υπόθεσης του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η πιο σημαντική και ίσως αποφασιστική μάχη για τη συνέχεια των εργασιών της επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη θα δοθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας 223 στον δεύτερο όροφο της Βουλής.
Η απόφαση του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει από τη Βουλή την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο για περαιτέρω διαδικασίες έχει προκαλέσει ανατροπή στη στάση σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων, με τις νέες τους θέσεις να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν δηλώσει πριν από λίγο καιρό.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, που προηγουμένως δεν είχε εκφράσει καμία δέσμευση, τώρα αναλαμβάνει τον ρόλο της προώθησης της δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού, υιοθετώντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναθεωρούν τη στάση τους και καταγγέλλουν την κατάσταση ως μία ακόμα απόπειρα συγκάλυψης, παρόλο που προηγουμένως υποστήριζαν κάτι αντίθετο. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όπου οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία που ελέγχει η ΝΔ, μπορεί να πραγματοποιήσει πιο ουσιαστική έρευνα από τους δικαστές που επιλέγονται μέσω κλήρωσης και όχι διορισμού.
Το σύνολο των νέων τοποθετήσεων αποτελεί ίσως μια ακόμα επιβεβαίωση ότι σχεδόν όλα τα κόμματα – διαχρονικά – προσεγγίζουν τις προανακριτικές με γνώμονα τα επικοινωνιακά-πολιτικά οφέλη και όχι την ουσιαστική συνδρομή στην αναζήτησή της αλήθειας.
Στην τελική, ωστόσο, η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξει το κατηγορητήριο κατά Τριαντοπούλου που υπέδειξε με συντριπτική πλειοψηφία 277 βουλευτών η Ολομέλεια και να παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες ένα δικό της στέλεχος δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόπειρα «συγκάλυψης» ή «μπαζώματος» των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του.
Να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη κατεύθυνση υπέδειξε ως προτιμότερη και ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. «Εμπιστευόμαστε περισσότερο την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή το κυβερνών κόμμα, από έναν ανακριτή ο οποίος κληρώνεται και ο οποίος έχει τεράστιες αρμοδιότητες βάσει των αρμοδιοτήτων του; Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος», είπε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι στημένο το δικαστήριο ή ότι είναι στημένο το 5μελές Συμβούλιο που προβλέπει ο νόμος.
Η κλήρωση γίνεται στη Βουλή ενώπιον της Βουλής. Εάν πιστεύουν ότι όποιος και αν κληρωθεί είναι πιασμένος, ε, λυπάμαι πάρα πολύ, δεν υπάρχει κράτος. Δεν μπορεί ένα κόμμα να υποστηρίξει αυτή την άποψη σοβαρά. Φοβάμαι ότι καταλύονται τα πάντα».
Ο κ. Αλιβιζάτος έσπευσε, δε, να εξηγήσει πως υπάρχει πρόνοια διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εάν από την έρευνα του Δικαστικού Συμβουλίου προκύψουν στοιχεία τέλεσης επιπρόσθετων ποινικών αδικημάτων από τον κ. Τριαντόπουλο ή ενδεχόμενης ποινικής εμπλοκής άλλων υπουργών.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις