Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό, ενέργεια στην Ατζέντα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα 8 Ιανουαρίου 2025, στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, με τις τρεις χώρες να επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας ως άξονα σταθερότητας στην περιοχή.
Ειδικότερα στην 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Kύπρου αναμένεται να τονιστεί η στρατηγική σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Να σημειωθεί πως πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Η τριμερής συνάντηση Κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή. Με βάση κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Πρόγραμμα και Ατζέντα
11:45 Διμερής συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι.
12:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.
14:20 Δηλώσεις των ηγετών στον Τύπο.
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκονται:
Η ενεργειακή συνεργασία, με έμφαση στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακή πύλη της Αιγύπτου προς την Ευρώπη.
Οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία και την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας.
Η γεωπολιτική σταθερότητα, με τις τρεις χώρες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για συνεργασία απέναντι σε κοινές προκλήσεις.
Η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ενισχύεται σε μια κρίσιμη περίοδο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σταθερού γεωπολιτικού και ενεργειακού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση στην Αίγυπτο γίνεται σε ένα ενδιαφέρον χρονικό timing, καθώς σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε τουρκικά μέσα γίνεται αναφορά στο στόχο για ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Αυτό θυμίζει τις κινήσεις που είχαν γίνει από την Άγκυρα πριν από λίγα χρόνια με το παράνομο τουρκολυβιακό μνημόνιο (το οποίο υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο Κάιρο).
Από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, που επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στη Συρία για να επιστρέψει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα. Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει εν μία νυχτί στάση ο κ. Ερντογάν.
Στο μεταξύ το μπαράζ των διπλωματικών επαφών του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με το βλέμμα στραμμένο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λίβανο. Την Δευτέρα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη Al Ula της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Στη σημερινή συνάντηση οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Έμφαση θα δοθεί στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, όπου υπεγράφη η Συμφωνία Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου, με κοινή επίσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της.
Για τη συμφωνία εκείνη η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Ενώ στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου (FEDCOC) διοργανώνει τριμερές Επιχειρηματικό Συνέδριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, καθώς και με την συμμετοχή φορέων προσέλκυσης επενδύσεων των τριών χωρών (Enterprise Greece, CIPA, GAFI).
Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο, όπου στις 17 του μήνα θα συναντηθούν οι ηγέτες των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα αναμένεται να βρεθεί ξανά στη Γερμανία στα μέσα Φεβρουαρίου για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Στο μεταξύ στις 3 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις