Aντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας
Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση της πρότασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει και θα γίνουν οι τελικές συνεννοήσεις από την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.
Ο Πρωθυπουργός, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, έχοντας προαναγγείλει πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ενώ ακούγεται, γράφεται και διακινείται μια σειρά ονομάτων για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ουδείς γνωρίζει στην πραγματικότητα δηλαδή ποιες είναι οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται στο να λένε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού θα συμβαδίζει με τα όσα επιτάσσει η θέση.
«Το αργότερο 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Ο Πρωθυπουργός όπως την αρχή είχε πει σε λίγες ημέρες θα έχουμε να συζητήσουμε και επί του προσώπου» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
H αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά διαμορφώνει τη στάση της με το ΠΑΣΟΚ να αναμένει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και την Κουμουνδούρου να ετοιμάζει δική της πρόταση.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα «ξεκλειδώσει» και την στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς έως σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφύγει να μπει στην ονοματολογία, περιγράφοντας, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να έχει ο ή η επόμενος/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στελέχη του για παράδειγμα, έχουν πει επανηλλειμένως ότι θα πρέπει να τηρηθεί το εθιμικό, στην προεδρία να βρίσκεται πρόσωπο από διαφορετικό πολιτικό χώρο απ` ότι η κυβέρνηση.
Αρνητική στάση σε μία πιθανή νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος είπε: «Προεδρευομένη Δημοκρατία έχουμε, καταλαβαίνουμε το ρόλο του καθενός, πλην όμως δεν μπορεί να είναι ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος σιωπηρός/ή, όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται πως ετοιμάζει δική του πρόταση με πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται αυτή την ώρα, τουλάχιστον δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να ακολουθήσει ένα δικό του δρόμο, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ από την πλευρά τονίζει: «Πρόκειται για μια συζήτηση που καμία σχέση δεν έχει με τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, γι’ αυτό άλλωστε και υπερπροβάλλεται από τα αστικά κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».
Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση των υπολοίπων κομμάτων, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο ή η υποψήφιος/α χρειάζεται 200 ψήφους για να εκλεγεί. Ακόμη κι αν πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης, πάντοτε έχει σημασία το εύρος της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις