Κώστας Καραμανλής: «Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα»
Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής.
Με την ομιλία του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ, Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» στην Πάτρα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έβαλε ένα τέλος στα σενάρια περί ενδεχόμενης επιλογής του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το θέμα δεν τον αφορά.
Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά , λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής, τόνισε αναφερόμενος εμμέσως στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο κυβερνών κόμμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης ομιλία του επισήμανε ότι «η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Να συμβάλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς».
Παράλληλα,υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερήσια διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα, στέρεα θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων».
Τέλος, ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα» για τα εθνικά θέματα «επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις