Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης : Ξεκάθαρο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία αν συνεχίσει αυτή την τακτική

Σε παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας  τονίζοντας ότι:

«Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή των Σκοπίων σε αυτή την τακτική».

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το βήμα για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την ονομασία της χώρας, ενώ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το Κυπριακό δίνουν νέα δυναμική στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή των Σκοπίων σε αυτή την τακτική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν ότι η χώρα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό τι αφορά στα fake news για κενά στην άμυνα υπογραμμίζουν ότι: «Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για fake news των γνωστών κύκλων».

Και σημειώνουν:

«Όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος για άλλη μια φορά χθες το βράδυ,

Πρώτον: Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα και θα πληρώναμε και χρήματα για να το καταστρέψουμε. Και όπως έχει τονίσει επίσης πολλές φορές ο Κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

Και Δεύτερον: Ας αξιολογηθούν οι δυνατότητες των Ενόπλων δυνάμεων σήμερα και ας συγκριθούν με εκείνες του 2019».

 

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Για τις προκλήσεις από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας και το εάν σκέφτεται η Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 19 της Συμφωνίας: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη Συμφωνία.

Θέλω, βέβαια, να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και είναι κάτι το οποίο, νομίζω, αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας.

Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αυτό προϋποθέτει, όμως, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει. Πιστεύω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

«Η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί»

Για το εάν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του κ. Ερντογάν στην αναφορά που έκανε για το Κυπριακό και εάν θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις για την επανέναρξη του διαλόγου: «Καταρχάς, η Ελληνική Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι υπάρχει μία ακόμα πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πράγματι, η Προσωπική Απεσταλμένη έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμά της στον Γενικό Γραμματέα. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του περιεχομένου και επομένως δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ’ αυτού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι μία θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, δεν αποκλίνουν.

Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ, προσκεκλημένος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για να συμμετέχω και εγώ σε μία εκδήλωση η οποία θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από εκεί και πέρα, θα συζητήσω και αύριο με τον Γενικό Γραμματέα με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο ίδιος να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος».

Για τις φήμες που υπάρχουν για πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό: «Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κας Holguín. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

«Ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα»

Για το εάν έχουν δημιουργηθεί κενά στην ελληνική άμυνα: «Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω, σε όλους αυτούς οι οποίοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, δύο δεδομένα.

Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Άρα, επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα, αρκετά, για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό.

Αυτά γι’ αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες. Εξάλλου, είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια.

Η δεύτερη ευρύτερη παρατήρησή μου είναι: ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετή κρίση. Είμαστε μία από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026, για να διαπιστώσει κανείς αν σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου».

«Αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας»

Για την ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας και την κριτική ότι η παράδοση των F-16 στο Κίεβο αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση: «Για το ζήτημα της πρωτοβουλίας μας θέλω να θυμίσω, κ. Τσίτσα, ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αλλά αυτό το οποίο νομίζω κατέστη σαφές και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη δική της αμυντική ικανότητα. Να δαπανήσει περισσότερους πόρους αλλά ταυτόχρονα να το κάνει με έναν πιο έξυπνο τρόπο. Και ότι αυτό δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα ενισχύει το ΝΑΤΟ.

Και ότι είναι πολύ πιθανόν, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ως Ευρωπαίοι τη δική μας άμυνα, να χρειαστεί να αναζητήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν των εθνικών προϋπολογισμών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν τα όριά τους, ειδικά σε μια περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γι’ αυτό και η πρόταση την οποία κατέθεσα με τον Πολωνό Πρωθυπουργό έχει και τη διάσταση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε εκεί ακόμα, δεν έχουμε πετύχει κάποια ευρωπαϊκή συμφωνία για κάτι τέτοιο, όμως είναι μια πρόταση η οποία έχει ακουστεί θετικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά ο σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Φαντάζομαι είδατε κι εσείς τις σκηνές από τη φρικτή ρωσική επίθεση εναντίον ενός παιδιατρικού νοσοκομείου πριν από λίγες μέρες, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Ουκρανοί.

Και αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Και για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εκπέμφθηκε με πολύ μεγάλη ένταση από όλους τους συναδέλφους μου, με μια εξαίρεση -μπορείτε ίσως να αντιληφθείτε ποια είναι. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να συζητούμε για μια δίκαιη λύση, αλλά με συνθήκες αξιοπρέπειας και σχετικής ισοτιμίας».

«Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300»

Για το εάν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα: «Έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα -να το επαναλάβω αυτό- με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει».

Για το εάν υπάρχει προβληματισμός για την αντίδραση της Ρωσίας και εάν συζητήθηκαν με τον κ. Μπάιντεν και τον κ. Μπλίνκεν κάποια από τα Εθνικά θέματα: «Νομίζω ότι για το θέμα των F-16 σάς απάντησα ήδη. Πάντα στις παρυφές αυτών των συναντήσεων κορυφής έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε, έστω και σύντομα, ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σύντομα, αλλά και λίγο πιο εκτενώς με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, τον Άντονι Μπλίνκεν, επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζητήσαμε κάποιες κοινές προκλήσεις και τα θέματα τα οποία μας απασχολούν, βέβαια, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com