Ενημέρωση με ένα κλικ

Βρετανία-Εκλογές: Αλλάζει το σκηνικό- Νίκη των Εργατών μετά από 14 χρόνια

Ο Βρετανικός λαός χάρισε στους Εργατικούς του σερ Κιρ Στάρμερ μια θριαμβευτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Μετά από 14 χρόνια με το τιμόνι της χώρας στα χέρια των Τόρις ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας έρχεται για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Βρετανών στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Εν αναμονή του τελικού εκλογικού αποτελέσματος το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα προβλέπεται ότι θα κερδίσει 410 από τις 650 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο, το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935

Η νίκη των Εργατικών ήταν η τιμωρία των Τόρις για  το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) που συνέβησαν στη διάρκεια των πέντε διαδοχικών κυβερνήσεων τους.

Σύμφωνα με τον γνωστό διεθνολόγο κ. Δεσποτόπουλος , οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ θα επιχειρήσουν μια διαφορετική προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις συνέπειες του Brexit.

Ωστόσο, ως προς το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνει απαισιόδοξος, επισημαίνοντας πως οι Εργατικοί, αν και δείχνουν μια πιο θετική ματιά απέναντι στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, δεν φαίνονται έτοιμοι να αλλάξουν στάση ως προς το ζήτημα της κυριότητας τους.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει