Ενημέρωση με ένα κλικ

Αδιαφάνεια και ασυνέπεια από τη Βουλή στο ζήτημα των εκπρόθεσμων τροπολογιών

Πώς η Βουλή δεν σημειώνει ως εκπρόθεσμες δεκάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν παράνομα στο νομοθετικό σώμα λίγο πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων. Από την ομάδα του Vouliwatch και τον δημοσιογράφο-ερευνητή, Θοδωρή Χονδρόγιαννο.

Από την έρευνα του Vouliwatch προκύπτει ότι η Βουλή αποσιωπά τον εκπρόθεσμο χαρακτήρα δεκάδων υπουργικών τροπολογιών, παρότι αυτές κατατίθενται στο νομοθετικό σώμα την τελευταία στιγμή, κατά παράβαση και του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις εκπρόθεσμες τροπολογίες

Αποσκοπώντας στην υιοθέτηση κανόνων καλής και διαφανούς νομοθέτησης, το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος, καθώς και τα άρθρα 88-89 και 101 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζουν ότι οι υπουργικές τροπολογίες σε προτεινόμενα νομοσχέδια πρέπει να κατατίθενται μέχρι τρεις ημέρες πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ή την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, διαφορετικά δεν εισάγονται για συζήτηση ή ψήφιση στο νομοθετικό σώμα.

Σκοπός των παραπάνω κανόνων είναι να υπάρχει αρκετός χρόνος για επεξεργασία και έλεγχο -τόσο από τους βουλευτές όσο και από την κοινή γνώμη- των ρυθμίσεων που προτείνονται από τους υπουργούς με τη μορφή των τροπολογιών. Ακόμη, έτσι αποσοβείται η κατάθεση -λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου- κανόνων που θα ξεφύγουν της προσοχής της δημόσιας σφαίρας και θα ρυθμίσουν, υπό καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, ζητήματα που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων, δημοσίων συμβάσεων και άλλων σημαντικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Ιούλιος 2019-Σεπτέμβριος 2021: Πάνω από το 64% των τροπολογιών είναι εκπρόθεσμες.

Γιατί οι εκπρόθεσμες τροπολογίες γίνονται νόμοι;

Εδώ εγείρεται το ερώτημα γιατί οι εκπρόθεσμες τροπολογίες γίνονται νόμοι, ενώ κατατίθενται κατά παράβαση της νομοθεσίας. Η απάντηση, η οποία εξηγεί και γιατί υπάρχει συστηματική παραβίαση των κανόνων για τις τροπολογίες, είναι η έλλειψη έννομων συνεπειών.

Πράγματι, η παραβίαση των διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για τις τροπολογίες δεν επιφέρει καμία συνέπεια, επειδή δεν ελέγχεται δικαστικά. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ρυθμίσεις για τις τροπολογίες, αλλά γενικά όλες τις οργανωτικές διατάξεις του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που διαμορφώνουν τους κανόνες λειτουργίας της Βουλής.

Κατά τον καθηγητή Σπ. Βλαχόπουλο,

«αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής, είναι ζήτημα ασφάλειας δικαίου, που συνδέεται άρρηκτα με την έννοια του κράτους δικαίου». 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com